szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pálinkás József szerint "a mai magyar egyetemi kultúra nem alakítható át fél év alatt", e kultúra megköveteli a türelmet.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Debreceni Egyetem napján az egyetemi rangsorokról tartott előadásában egykori elődjét, Eötvös Loránd akadémiai elnököt idézte, aki szerint "az egyetemi kérdés személyi kérdés".

Erre utalva hangsúlyozta: az egyetem minősége a tanári-oktatói kar minőségétől, ismertségétől függ. Az elismert oktatókkal rendelkező egyetemeknek nagyobb a vonzereje a diákok körében, más kérdés, hogy az egyetem maga választhatja ki a diákjait, vagy "egy rákényszerített rendszer, ilyen-olyan lista alapján".

"A világ nagy egyetemei maguk választanak" - jegyezte meg az MTA elnöke.

Pálinkás József szerint az évről évre közzétett egyetemi rangsorok nem másról, mint egy sajátos globális, regionális, nemzeti versenyről szólnak, amire inkább a médiának, kevésbé az egyetemeknek van szüksége.

Arra a kérdésre, hogy reálisak, relevánsak-e ezek a rangsorok, Pálinkás József két választ adott: nem, de sok mindent elmondanak, illetve igen, de leegyszerűsítenek, és veszélyesek is lehetnek.

Az akadémia elnöke az egyetemi rangsorok legnagyobb hibájának azt tartja, hogy "különböző szempontokat egy aggregált adattal hoznak össze", majd ebből alakítanak ki egy számot. Ugyanakkor a mutatók súlyozásával játszadozva tetszőleges sorrend felállítható.

Mint mondta, csak a több szempontú, reális (mérhető vagy jól becsülhető) és az összehasonlítható értékelés lehet hasznos mind a felsőoktatás szereplőinek, mind a finanszírozóknak, mind a belépni szándékozó diákoknak és szüleiknek.

"Munkára, türelemre, következetességre és stabilitásra van szükség" - mutatott rá Pálinkás József, megjegyezve, hogy a tudományos kiválóság és az oktatási eredményesség az a két szempont, amelynek érvényesülnie kell a felsőoktatásban.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékezetett arra, hogy az egységes egyetem 2000-ben történt létrejötte óta minden február első szombatja az egyetem napja Debrecenben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél