szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookon kért segítséget egy onkológiai készítmény megvásárlásához egy fővárosban élő szegedi lány - írja a délmagyar.hu.

A Facebookon keresett támogatókat egy szegedi – nyár óta a fővárosban élő – lány, hogy egy drága onkológiai készítményt meg tudjon venni magának - írja a délmagyar.hu. A 21 éves Insperger Kittiről novemberben derült ki, hogy óriássejtes csonttumora van, ami miatt az egész könyökízületét ki kell cserélni. A műtét előtt azonban egy injekciókúrát javasolt neki orvosa, amely akár évekre is elodázhatja az operációt.

"Ez a szer alkalmanként 100-120 ezer forintba kerül" – mesélte Kitti. "Zsugorítja a tumort, ezáltal biztonságosabb és sikeresebb műtétet garantál. A tb viszont sajnos nem támogatja, így a hosszú távú kezelést nem tudom kifizetni" - tette hozzá. A lány ugyan nem fekszik kórházban, homokóra alakúra deformálódott jobb kezét azonban nem tudja használni, a fájdalom miatt pedig sokszor aludni sem bír. November óta nem is dolgozik – ezért kért segítséget másoktól.

"Nekem szerencsém volt, mert a munkahelyemről végül kaptam támogatást, kifizetik az injekcióimat. Sokaknak azonban nincs segítsége, így nem kapnak lehetőséget a modern kezelések igénybevételére" – mutatott rá saját példájával a rendszer hiányosságaira a fiatal lány. A szakember szerint azonban szerencsére ritkán fordul elő ilyen helyzet.

"Az említett szer egy új készítmény, amelyet még valóban nem fogadott be az egészségbiztosító, de már folynak erről a tárgyalások" – mondta el a lapnak Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikájának tanszékvezető professzora.

"Hasonló eset azonban, amikor a betegnek kell fizetnie a terápiáért, csak elvétve fordul elő. Olyan helyzetben képzelhető el ilyesmi, amikor egy befogadott készítmény valamilyen ellenjavallat miatt nem adható. Olyan is előfordul, hogy egy beteget tájékoztatunk, hogy létezik újabb készítmény, amely még térítésköteles, és felajánljuk neki a választást, hogy finanszírozza-e magának. Évente 1-2 esetnél azonban nincs több ilyen a klinikánkon" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői