szerző:
MTI

Üdvözlendőnek tartja a pedagógus-életpályamodell szeptemberi bevezetését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha az béremeléssel jár. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig utalt arra, hogy ha a keresetnövekedésre nem lenne pénz, akkor a kormánnyal kötött megállapodás szerint a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Kalocsán bejelentette: szeptemberben megkezdődik a pedagógus-életpályamodell bevezetése. Az államtitkár az MTI-nek arra a kérdésére, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt, igennel válaszolt. 

"Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről" – tette hozzá. Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell hatályba léptetése után viszont négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta: üdvözlendő a pedagógus-életpályamodell bevezetése, ha az béremeléssel jár. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak akkor tudják a szeptemberi bevezetést elfogadni - és ez a sztrájkköveteléseikben is benne van -, ha mindez a pedagógusok óraterhelésének növekedése nélkül valósul meg, mert utóbbit indokolatlannak tartják. 

Hozzátette: bátran vállalják, hogy a tanárok munkavégzését ellenőrizzék, de ahhoz, hogy a munkaterheiket olyan drasztikus mértékben emeljék meg, mint ahogyan tervezik, nem járulnak hozzá, mert indokolatlannak tartják, és az több ezer pedagógus elbocsátását vonja maga után. A PDSZ elnöke megjegyezte: a pedagógus-életpályamodell bevezetését a köznevelési törvény garantálja, így ez a hír nem új, senki nem mondta, hogy ezt vissza akarják vonni.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI megkeresésére szintén utalt arra: az elfogadott köznevelési törvény azt tartalmazza, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése 2013 szeptember elsejével történik meg. A béremeléssel kapcsolatban pedig közölte, hogy a pedagógus-sztrájkbizottság és a kormány megállapodásában az áll: ha az új munkaszervezési formát bevezetik, de a keresetnövekedésre nem lesz pénz, a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot. A kormány akkor úgy döntött, hogy a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot megtakarítva. Ha viszont 2013-ban a tervezett egyszázalékosnál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot - tette hozzá. Az érintett szakszervezetek akkor egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a pedagógusok béremelésének elhalasztását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!