szerző:
MTI/hvg.hu

Szeptemberben megkezdődik a pedagógus életpályamodell bevezetése – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken, Kalocsán.

Matolcsy György tavaly október 5-én jelentette be a kormány első megszorító csomagját a 2013-as évre, ebben szerepelt egyebek mellett az, hogy elhalasztják tanárok béremelését 2014 januárjára, amitől 73 milliárd forintos javulást várnak a költségvetésben. A nemzetgazdasági miniszter akkor azt ígérte: ha a növekedés jobban alakul a tervezettnél, akkor már 2013-ban megadhatják a béremelést. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a megszorítás bejelentése előtt még cáfolta, hogy mégsem lesz pedagógusbér-emelés 2013-ban.

Az államtitkár a bejelentés után közölte, hogy nincs szándékában lemondani. Egy tévéműsorban pedig azt mondta, hogy továbbra is bízik a pedagógus életpályamodell 2013 szeptemberi bevezetésében.

Az államtitkár pénteken már igennel válaszolt Kalocsán arra a kérdésre, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt. Hoffmann Rózsa a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatót, ahol azt ígérte: “nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről”.

Példaként említette, hogy egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése most bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Hoffmann Rózsa további kérdésre válaszolva kitért arra: nincs pontos adat arról, hány iskolát érint az, hogy a pedagógusok nem kapnak meg korábbi, önkormányzati juttatásokat, mivel az önkormányzatoktól erre vonatkozó adatokat nem kértek.

Az államtitkár közölte: az erről szóló hírek azt mutatják, hogy olyan óriási különbség volt az iskolák között, amelyet szükséges kiegyenlíteni. A teljes kiegyenlítés az életpályamodell bevezetése után fog csak megtörténni - tette hozzá. "Addig csak arra tudunk garanciát vállalni, hogy a kötelező béreket és juttatásokat kifizetjük, és a legális cafeteria-juttatásokat átvállalja az állam" – mondta.

Megjegyezte: az önkormányzatok továbbra is adhatnak különjuttatásokat a pedagógusoknak, és van olyan önkormányzat, amelyik ezt meg is teszi.

Az oktatási államtitkár azt is mondta: rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban "példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők" - fogalmazott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!