szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyelőre futnak a pénzük után többen a tavalyi miskolci kocsonyafesztivál lebonyolítói közül, miközben már szervezik az idei rendezvényt. Igaz, most minden arra utal, hogy hamarosan maga az önkormányzat lesz az egyik főszervező. Miskolcon nem lenne példa nélküli a „fesztivál-államosítás”.

Javában zajlott Miskolcon a 2013-as Kocsonyafesztivál szervezése, amikor az egyik önkormányzati társaság jogi képviselője bejelentette: felszámolást indít a rendező cégei - a „Több Mint Legenda…Alapítvány” és a „Több Mint Legenda…Nonprofit Kft.” ellen, mivel megbízottjaiknak jelentős összeggel tartoznak. Megay Györgyi ügyvéd 2012. december 12-én a miskolci Városháza előtt közölte a sajtóval, hogy lépését az összességében akár tízmillió forintot is elérő követelések miatt tette meg. Kérdésre azt is kifejtette, tudomása van a pályázatot kiíró Agrármarketing Centrum és a szervezők közötti pénzügyi vitáról, ahonnan állítólag még pénzt vár a főszervező Rózsa Edit, de az érintetteknek elfogyott a türelme. A sajtótájékoztató helyszínét azzal magyarázta, hogy miskolci önkormányzati cégektől is kapott megbízást, amelyek szintén követelik a pénzüket.

Két nappal később az önkormányzat is lépett. A képviselő-testület ülésén ugyanis Kriza Ákos polgármester már arról beszélt, hogy Miskolc nem engedheti meg a kocsonyafesztivál elmaradását, aminek a tartozások nyilvánosságra kerülése miatt már valós a veszélye. Akkor sem – tette hozzá polgármester–, ha az civil -, vagy magánrendezvény. Rózsa Edit tudósítónknak akkor elismerte, tényleg vannak kiegyenlítetlen számláik, amit azzal magyarázott, hogy többek között az Agrármarketing Centrumtól korábban elnyert pályázati pénzek jelentős részéhez még nem jutottak hozzá.

Hol van még a tavalyi pénz?

„A 2012. februári Miskolci Kocsonyafesztivál pályázatával kapcsolatban október 31-én még rendkívüli helyszíni ellenőrzést tartott egy állami szerv, majd december végén érkezett meg a támogatás fele a számlánkra. Idén jobb a helyzet, mert a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pályázat már lehetőséget ad előfinanszírozásra is, melyet négy ütemezésben kaphatunk meg, így nagyobb biztonságban tudunk tervezni” – nyilatkozta a hvg.hu tudósítójának Rózsa Edit. Elárulta, hasonlóan más utófinanszírozású nonprofit fesztiválokhoz, ők is küzdenek kintlévőségeik behajtásával és tartozásaik rendezésével. Azt mondta, amint támogatás érkezik a számlájukra, abból arányosan, folyamatosan fizetnek partnereiknek.

Utóbbi állítását az egyik érintett társaság, a szegedi Tisza Expo Kft. ügyvezetője cáfolta. Szilágyiné Bitó Klára elmondta, nekik 1,6 millió forinttal tartozik Rózsa Edit cége. Ők 2010-ben és 2011-ben közel 40 darabból álló faház installációt vittek Miskolcra, kialkudott bérleti díj fejében. Számtalan megkeresés után sem jutottak hozzá a pénzükhöz, ezért fogadtak ügyvédet és alakítottak pertársaságot. Utóbbinak tagja a mobilvécéket bérbeadó TOITOI Kft. is, amelynek bruttó 375 ezer a miskolci kintlévősége. Sokszor sürgették ők is a számlák rendezését, de nem jutottak eredményre – tudtuk meg Solti András ügyvezetőtől.

Népszerű a fesztivál, de a közreműködők egyelőre nagyon ráfizettek
©

Az Agrármarketing Centrum (AMC) már megszűnt, így a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing vezérigazgató-helyettese nyilatkozott Rózsa Edit felvetésére. Simon Péter elmondta, hogy 2010-es pénzmaradványból kapott támogatást a kocsonyafesztivál, amely összeget 2011. június 31.-ig ki kellett fizetni. Mivel azonban az „összeggel a kedvezményezett nem tudott szabályszerűen elszámolni”, ezért a forrás – 3 millió forint - elveszett. Az AMC 2012. szeptember 30-án megszűnt, közfeladatait a Magyar Turizmus Zrt. vette át, de velük szemben ilyen követelés nincs. Simon Péter hozzátette: a közelmúltban zárult le egy pályázati lehetőség a Magyar Turizmus Zrt.-nél, ám arra egyetlen miskolci pályázó sem akadt.

Fedor Vilmos egykori ötletgazda, Rózsa Edit férje, MSZP-s önkormányzati képviselő viszont kifejtette: más elnyert pályázatokat sem utaltak át a szervezők részére, tehát nem csak az AMC-ben maradt bent pénze a fesztivált rendező alapítványnak és a nonprofit társaságnak. Megerősítette, hogy idáig emiatt nem tudták kifizetni üzletpartnereiket.

Az önkormányzat szándéknyilatkozatában az áll, hogy Miskolc megyei jogú város Önkormányzata támogatni fogja a Miskolci Kocsonyafesztivált, amit közösen rendeznek meg. Szerepet vállalnak a kocsonyafesztivál előkészítésében és lebonyolításában, főleg az adminisztratív és városi hatáskörbe tartozó ügyintézési, engedélyezési kérdésekben, a közterületek használatáért külön kérelemre díjmentességet biztosítanak. Közös  gazdasági társaságot hoznak létre, amiben Miskolc többségi tulajdonos lesz. Az okiratba azt is belefoglalták, hogy Miskolc Önkormányzata kifejezi együttműködési szándékát a Kocsonyafesztivál megrendezése kapcsán, „önhibán kívül  felgyűlt szállítói tartozások rendezése érdekében”.

Nem akarták veszni hagyni

Dobos Tímea, a városháza kommunikációs vezetője megkeresésünkre elmondta: a városvezetés nem akarta veszni hagyni a Miskolci Kocsonyafesztivált, és ehhez a közös cégalapítást tartották a legelfogadhatóbb ötletnek. Közvetlen pénzügyi támogatást viszont nem nyújtanak. A szóvivő szerint azonban a szándéknyilatkozat aláírása óta nem kaptak választ a fesztivál főszervezőjétől, illetve tulajdonosától arra vonatkozóan, hogy mikor alakítsák meg a közös céget. Így az önkormányzatnak jelenleg arról sincs tudomása, hol tart a szervezés, milyen programok lesznek, és vendégként kik kaptak meghívót. Mindaddig Miskolc városa sem lépni, sem felelősséget vállalni nem tud a kocsonyafesztiválért, amíg a szándéknyilatkozatban leírt gazdasági társaság létre nem jön – közölte Dobos Tímea.

Volt már ilyen
A december 12.-i sajtótájékoztató után többen párhuzamot kerestek a 14 éven át sikeresen lebonyolított Borsodi Sörfesztivál és a Kocsonyafesztivál között. A M.É.Z. Miskolci Élőzene Egyesület minden évben megrendezte a sörfesztivált, mígnem 2011-ben közterületi rongálódások miatt vitába keveredett az önkormányzattal. Bár a térburkolatban keletkezett károkat az egyesület kijavíttatta, született egy helyi rendelet a közterület foglalásról, amivel sikerült ellehetetleníteni a civil szervezet rendezvényeit. A miskolciak helyett aztán egy Törökbálintra bejegyzett cég – tulajdonosa Hajdú Péter médiaszereplő, műsorvezető  - a város hathatós támogatása mellett rendezte meg 2012-ben az I. Miskolci Sörfesztivált. Ennek ismeretében már akkor sem lehetett kizárni, hogy a miskolci Brekinek is van félnivalója, hiszen a kocsonyafesztivált is civilek szervezik nonprofit alapon, az önkormányzat kihagyásával. Márpedig ha Miskolc nem biztosítja a rendezés feltételeit, rendezvényével együtt akár tovább is állhat a kocsonyafesztivál tulajdonosa, aki több pontban is levédette a fesztivált.

Fedor Vilmos viszont nem érti, miért decemberben, két és fél hónappal az idei rendezvény időpontja előtt lett fontos a polgármesternek a közös cég alakítása, hiszen már tavaly is aláírtak egy együttműködési megállapodást. Az ötletet egyébként nem vetették el, de tudni kell, hogy az ország harmadik legnagyobb fesztiváljának jelentős értéke van, ezért a cégalapítási szerződés előkészítésén most már ügyvédek dolgoznak. Rózsa Edit szerint zajlik a szervezés, és minden eddiginél nagyobb szabású programokkal várják majd az érdeklődőket.

Az elmúlt években volt már a Kocsonyafesztivál hazai vendége Hollóháza, Baja, Mohács, Hajdúböszörmény, Mád, a Bükki Nemzeti Park, Tiszacsege vagy a Tisza-tó, külföldi díszvendég pedig Finnország és Korea is. Idén a cseresznyéjéről híres Szomolya, a kajszibarackról és annak pálinkájáról, valamint mértékegységet adó hordójáról ismert Gönc, valamint Kossuth szülőhelye, Monok kap bemutatkozási lehetőséget. Nemzetközivé teszi az ez évi rendezvényt Kassa bemutatkozása. A közeli szlovákiai nagyváros erre az évre kapta meg az Európa Kulturális Fővárosa – 2013. címet. Meghívásuk része a Kárpát-medence kulturális értékeinek bemutatását megcélzó folyamatnak, ahol tavaly Románia volt, a jövő évben pedig Ukrajna lesz a díszvendég.

Rózsa Edit a tavalyi rendezvény összegzéseként kifejtette: az elmúlt évi gazdasági számítások, kutatások alapján a Kocsonyafesztiválnak, amelyik az ország harmadik legnagyobb fesztiválja, közel 250 ezer látogatója volt és 14 százalékuk külföldről érkezett. Miskolc számára közel egymilliárd forint értéket, forgalmat generált a rendezvény azon túl, hogy a város pozitív képét erősítette és „felhívta a potenciális befektetők figyelmét is a városra”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A világsátor "nem cigánysátor", de nem épül meg Miskolcon

A Jobbik mindenféleképpen arra törekszik, hogy se Miskolcon, se máshol az országban ne épüljön meg az úgynevezett Világsátor - mondta Vona Gábor pártelnök miskolci sajtótájékoztatóján kedden; Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere ugyancsak sajtótájékoztatón azt közölte: Miskolc letett a kulturális központ létesítésének tervéről, de nem a Jobbik nyomására.

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány