szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Futballhasonlattal érzékeltette a Magyarországnak járó európai uniós támogatásokról szóló brüsszeli tárgyalások eredményét Bajnai Gordon. A Haza és Haladás Egyesület elnöke a Közép-európai Egyetemen hétfőn azt mondta: a magyar csapat nagy hátrányba került az első félidőben, de a másodikban szépített.

A volt miniszterelnök az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciát lezáró beszédében kifejtette: Magyarország az eddiginél nagyjából 4,8 milliárd euróval kevesebbhez juthat hozzá a következő hétéves költségvetési időszakban. Az egy főre jutó támogatás növekedését, amiről Orbán Viktor kormányfő beszélt, csak a forintárfolyam gyengülése és a népességfogyás magyarázza, azonos árfolyammal számolva viszont az egy emberre jutó támogatás 144 ezer forinttal kevesebb lesz - mondta.

A támogatások alakulását egy futballhasonlattal érzékeltette. "Az első félidőben nagyon megszórtak minket, kaptunk hét gólt, hiszen az első javaslat szerint hétmilliárdot veszítettünk volna az előző időszakhoz képest. A második félidőben viszont rúgtunk két gólt és már nem kaptunk újabbat. Tehát azt lehet mondani, hogy javuló formát mutatott a csapat, szépített, és a végén csökkentette a különbséget" - fogalmazott.

Bajnai Gordon elismerte, hogy - bár a Magyarországnak járó támogatásoknál kisebb mértékben - az unió költségvetése is kevesebb lett. Eredményként értékelte, hogy az áfaelszámolás szabályai nem változnak, illetve hogy a leghátrányosabb magyarországi régióknak több pénz jut majd az eddiginél.

Az Együtt 2014 mozgalom társalapítója azt is kiemelte: ugyanolyan fontos, mint a támogatások összértéke, hogy a forrásokat sikerüljön lehívni, ezzel pedig jelenleg is gondok vannak. Lényegesnek nevezte még, hogy olyan fejlesztési terv készüljön, amely megfelelő célokra használja fel a támogatásokat, és hogy arról széles körben egyeztessenek.

Erősíteni kell az integrációt

Az egésznapos konferencia lezárásaként Bajnai Gordon elmondta, fontos felismerés, hogy a szükséges változások, reformok egy részét már nem a tagállami fővárosokban, hanem Brüsszelben kell végrehajtani, vagyis erősíteni kell az integrációt. A fiskális kérdések uniós szintre emelése viszont felveti azt a kérdést, hogy az emberek hogyan tudnak beleszólni az életüket meghatározó költségvetési kérdésekbe. Ha ezt nem sikerül megoldani, az további legitimációs problémákat okozhat - magyarázta.

A volt miniszterelnök elképzelhetetlennek tartja, hogy amerikai mintára létrejöjjön az Európai Egyesült Államok, szerinte kizárt, hogy akár a következő évszázadokban megszűnjön például a magyar államiság, még ha bizonyos kérdésekben tovább szűkülhet is az állami szuverenitás.

Az várható, hogy az Európai Unió még hosszú ideig "többsebességes" lesz, az északi és a déli országok fejlődési pályája eltérő marad. A közép-európai országok helye viszont még kérdéses - mondta. Szerinte a következő éveken múlik, hogy a térség államai közül melyek tudnak majd a fejlettebb, északi országcsoporthoz csatlakozni. Erre azoknak lesz esélyük, amelyek a "tudásgazdaságra", az innovációra, a nagy hozzáadott értékű iparágakra, az oktatás fejlesztésére építenek - állapította meg.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy esetleges hibái ellenére az EU Magyarország számára "a létező világok legjobbika", kicsi, nyitott gazdaságként ugyanis az unión kívül sokkal kevesebb esélye lenne a válságok átvészelésére, érdekeinek érvényesítésére. Hozzátette: az ország nemzeti érdekeit alapvetően nem korlátozza az Európai Unió, a kormány és a Brüsszel közötti viták a kabinet hatalmi törekvéseiből adódtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak