szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Külügyminisztérium bővítené az ország külképviseleti hálózatát, az előkészítő munka már folyik, a megvalósítás azonban a költségvetés helyzetétől függ – mondta Martonyi János a Világgazdaságnak.

A lap keddi számában nyilatkozó külügyminiszter kifejtette: "...céljaink között szerepel a külképviseleti hálózat bővítése is, miután az utóbbi években a költségvetés helyzete miatt több képviseletet be kellett zárni. Már folyik az előkészítő munka öt-hat helyszín esetében, de ez mind a költségvetés helyzetétől függ". Martonyi János Malajziát és Chilét említette azok között a helyek között, ahova "mindenképpen vissza kell menni".

Kérdésre elmondta, hogy egyetért a keleti nyitással kapcsolatban a külgazdasági szakdiplomata-hálózat bővítésének szükségességével. "Mindamellett a Külügyminisztériumhoz tartozó diplomatáknak is központi feladatuk a gazdasági érdekek kezelése, előmozdítása, akár a kivitel erősítéséről, akár befektetések vonzásáról legyen szó. Nagyon sok országban a külképviseleti munka döntő része ugyanis gazdasági természetű" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!