szerző:
MTI

Jövő hétfőn este 7-kor emlékezik a kormány a kommunizmus áldozataira. Aznap ingyen látogatható a Terror Háza. A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót.

Jövő hétfőn a kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte. A kormány hivatalos megemlékezése este 7 órakor lesz Budapesten, a Lánchíd budai hídfőjénél. Ezen a napon ingyenesen látogatható majd a Terror Háza Múzeum, ahol rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfői közleményében utalt arra: az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is a kommunizmus áldozataira emlékeznek. 

Jövő hétfőn bárki ingyen léphet be a Terror Háza Múzeumba, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott, és "mára nemzeti emlékhellyé vált" - írta a tárca. Itt délelőtt 9 órától ismert személyiségek csatlakoznak a látogató csoportokhoz. Délután 3 órától pedig Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart rendhagyó tárlatvezetést a diplomáciai testület képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

A KIM tájékoztatása szerint a kormány este 7 órára várja a Lánchíd budai hídfőjéhez mindazokat, akik el szeretnék helyezni az emlékezés mécseseit a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére. 

A közleményben azt írták: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. "Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított" - fogalmazott a minisztérium.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról további részletek találhatók a kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon - közölte a KIM.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének