szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízezres aktivistahálózatot építenek és a választásokig el akarják érni az MSZP támogatottságát – jelentette be Bajnai Gordon jobbkeze, Szigetvári Viktor egy csütörtöki, újságíróknak szervezett beszélgetésen. Szerinte az idő sürget, nyár végéig le kell zárni az ellenzéki egyeztetéseket, hogy a szavazóknak is legyen idejük megszokni a közös jelölteket.

„Miniszterelnök-jelölti ambíciók feszülnek egymásnak” – jellemezte a párttá alakuló Együtt 2014 és az MSZP viszonyát Szigetvári Viktor egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. A Bajnai Gordon fémjelezte Haza és Haladás Egyesület alelnöke szerint az időnkénti üzengetések egy évvel a választások előtt, a formálódó ellenzéki térfélen természetesnek tekinthetők, „a politikai küzdelem részét képezik”, nem kell eltúlozni a jelentőségüket.

Szigetvári a sajtóbeszélgetésen azt mondta, továbbra is fenntartja a választási együttműködés formáiról tavaly nyáron közölt álláspontját: jónak tartja az ellenzéki közös listát, de mint fogalmazott, „vannak más megoldások is”, hogy melyiket választják a végén, az egyeztetéseken részt vevő politikusok döntik el. Mint mondta, az lenne az ideális, ha kormány leváltásában érdekelt erők nyár végéig lezárnák az egyeztetéseket, ezzel „nem lehet várni decemberig”, mert az esetleges közös választókerületi jelöltek megtalálása után a együttműködő pártok szavazóit is meg kell győzni arról, hogy arra a jelöltre szavazzanak, aki adott esetben nem az ő pártjukhoz tartozik.

Egyetért Mesterházy Attilával abban, hogy az lesz végül a miniszterelnök-jelölt, aki a legnagyobb eséllyel tudja leváltani a második Orbán-kormányt – válaszolt a hvg.hu azon kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy ne Bajnai Gordon legyen a nominált, esetleg az MSZP és az Együtt 2014 egy harmadik személyt jelöljön a posztra.

Cél az MSZP népszerűsége

Biztosra vehető, hogy Bajnai valamilyen formában jelölt lesz, de az még nem dőlt el, hogy egyéniben is indul-e, vagy listás képviselőjelöltként indítják a választásokon – mondta Szigetvári Viktor hozzátéve, ő biztosan elindul egyéni jelöltként. A Haza és Haladás Egyesület ügyvezető alelnöke – aki 2006-ban és 2010-ben is az MSZP kampányfőnöke volt – arról beszélt, számításaik szerint április végéig hivatalosan is megtörténik a Bajnai fémjelezte párt bejegyzése, de már most is zajlik a tagok, aktivisták toborzása, és legális módszerekkel folyik az adatbázis-építés: 2 millió vezetések telefonnal rendelkező háztartást keresnek fel.

Szigetvári Viktor
©

Szigetvári szerint céljaik között szerepel, hogy a szervezetépítésnek köszönhetően 10 százalék felé emeljék az Együtt 2014 népszerűségét. Bajnai Gordon politikába való októberi visszatérése után a mozgalom népszerűsége az egyes közvélemény-kutatásokban 5-7 százalék körül mozgott, de ez fokozatosan visszaesett, az Ipsos februárban 3 százalékot mért az Együtt 2014-nek. Az egyesület alelnöke azt mondta, az a cél, hogy a választásokig elérjék az MSZP mostani támogatottságát (az Ispos legfrissebb mérése szerint a szocialistáknak 13 százaléka, 1-1,2 milliós szavazótábora van).

A Haza és Haladás alelnöke arról is beszélt, az Együtt 2014 alapítói, a Milla, a Szolidaritás és a Bajnai fémjelezte egyesület között most már konszenzus van a pártalapítás vagy az alapszabály kérdésében. Mint fogalmazott, „nem cél, hogy egyszemélyi vezetése legyen” az új pártnak, viszont a tagtoborzásban óvatosak lesznek. Lesznek alapító tagok (az Együtt 2014-et alapító szervezetek tagjai), de a most jelentkező új tagoknál lesz próbaidő. A választókerületi felelősök kiválasztása is folyamatban van már: itt kezdetben a párt elnöksége fog dönteni, majd a 2014-es választások után felmenő rendszerű tisztújítást tartanak majd, így a tagságnak módjában lesz kiválasztani a helyi vezetőket. Mint mondta, arra törekednek, hogy mint a 106 egyéni választókerületben legyen képviselőjelöltjük, de az ellenzéki egyeztetésektől függ, hogy végül kit indítanak.

Az SZDSZ-ből is jönnek

A tagság és az aktivisták Szigetvári szerint „három irányból jönnek”. A helyi közéletben részt vevő, esetleg a képviselőtestületekben jelen lévő civilek, illetve független polgármesterek – példaként a szigetvári Zöld Zóna Egyesületet említette –, a helyi viszonyokat jól ismerő vállalkozók, magánemberek, és olyan politikusok, akik korábban az SZDSZ-ben politizáltak. Az utóbbi esetben hangsúlyozta, olyan helyi politikusokról van szó, akik nem veszítették el a hitelességüket: példaként a volt békéscsabai alpolgármestert, egykori SZDSZ-es oktatáspolitikust Velkey Gábort említette. Arra a kérdésre válaszolva, hogy minek köszönhető az SZDSZ volt elnökének, Kuncze Gábornak, vagy az MSZP-s privatizációs miniszternek, Suchman Tamásnak a feltűnése Bajnai évértékelőjén, Szigetvári azt mondta, nem hívták őket, viszont "kitiltani senkit nem fog egy rendezvényről".

Bajnai Gordon a Haza és Haladás irodájában
©

Azt mondta, terveik szerint 10-15 ezer emberből álló aktivistahálózatot akarnak kiépíteni, és szerinte nem kizárt, hogy lesz átfedés az Együtt és az MSZP aktivistái között. Szigetvári szerint semmi titok nem volt abban, hogy a Haza és Haladás Alapítvány kapott pénzt amerikai szervezetektől (erről még tavaly írt a Heti Válasz – a szerk.), hiszen ezeket a támogatókat fel is tüntették az alapítvány honlapján.

Az alelnök azt mondta, a Haza és Haladás egyesület részben nagy adományozóktól, részben kisebb állampolgári felajánlásokból gyűjt pénzeket. Azt mondta, terveik szerint a működési költségek és a kampányköltések 30-40 százalékát az utóbbiból fogják előteremteni. Terveik szerint az egymilliónál többet adományozók nevét június 30-ig nyilvánosságra fogják hozni. Arról is beszélt, hogy a most folyó telefonos kampány – Bajnai Gordon előre felvett rövid bemutatkozást tart – nem drága, 2-3 forintos percdíjakkal olcsón megteremthető. Mint mondta, a tárcsázottak 75 százaléka végighallgatja a beszédet, 15-20 százalékuk pedig meg is nyomja a kapcsolatfelvételt lehetővé tevő megjelölt gombot. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene