szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni a harmadfokú készültséget - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap kora délután.

A Rábán kialakuló árhullám pénteki ragyogóhídi 398 centiméteres tetőzését követően, a folyó Vágnál szombat éjjel tetőzött 408 centiméteres vízállással, majd még aznap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett a tetőzés 502 centiméter körüli vízállással - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, vasárnap 7 órakor Ragyogóhídnál 234 centimétert mértek, így a vízállás a másodfokú készültségi szint alá csökkent. Vágnál a vízállás szintén hajnalban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá. Árpásnál is megindult az apadás, a folyó vízállása az elmúlt órákban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap reggeli számításai szerint a Rábán Árpásig folytatódik az apadás. A Rábán Győrnél, a kora délutáni órákban elsőfok alatti tetőzés valószínűsíthető, 410-420 centiméter körüli értékkel - olvasható a közleményben.

A Sajón és az Ipolyon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a többi készültségben lévő magyarországi vízfolyáson is további apadás várható. Közölték: a magyarországi folyószakaszokon összesen 416 kilométeren van készültség, 259 kilométerhosszon elsőfokú, 157 kilométerhosszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vízjárás szempontjából kedvező hét elejei csapadékmentesség erősíti a folyók árhullámainak apadását. A következő hét második felére jelzett felmelegedés kezdetben mérsékelt nappali olvadásokat hoz, számottevő vízszintemelkedés nélkül. A jövő hét végi erős melegedés és az azt követő eső - ezek mértékétől függő - olvadást és árhullámokat okozhat - írták.

A közlemény szerint a belvízhelyzetben lényeges változás nem történt, 6 szakaszon van elsőfokú készültség, 6 szakaszon pedig másodfokú. Az elöntött területek nagysága 13 600 hektár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!