szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárná a közfoglalkoztatásból a kormány azokat, akik nem járatják rendszeresen iskolába gyermeküket, vagy nem tartják rendben a lakókörnyezetüket.

Egy pénteken, Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett törvénymódosítási javaslat szerint kizárnák a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem járatják iskolába rendszeresen gyermekeiket, és ezért szabálysértési eljárás folyik ellenük, valamint azokat, akik a helyi önkormányzati rendeletekkel ellentétben nem tartják rendben lakókörnyezetüket, vagyis a kertjüket, udvarukat és az ingatlanukhoz tartozó közterületet.

A javaslat a tanköteles gyermek 30 órás igazolatlan mulasztása miatt a szülő ellen indítható, szabálysértési eljárásra okot adó esetben teszi lehetővé a kizárás alkalmazását – áll a javaslat indoklásában, amely szerint a javaslat abból indul ki, hogy a közfoglalkoztatottak olyan értékteremtő munkákban vesznek részt, amelyek szervesen kapcsolódnak az önkormányzatok, más állami szervek közfeladataihoz, a közfoglalkoztatásban részt vevőkkel szemben ezért feltételül szabják az általánosan elvárható erkölcsi, magatartási szabályok betartását.

Az ezzel kapcsolatos törvény módosításának kidolgozására még február 5-én egy kormányhatározatban kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök a belügyminisztert. Akkor Orbán azt kérte, Pintér jogszabály-módosításban a közfoglalkoztatásban a részvétel feltételeként határozza meg bűncselekmények és szabálysértések elkerülését.

Mint ismert, tavaly szeptember elsejétől az iskolából 50 óránál többet hiányzó gyermekek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást, korábbi nevén a családi pótlékot. Az új törvénymódosító javaslat szerint az ilyen gyermekek szülei a közfoglalkoztatásban sem vehetnének részt.

Korábban a Jobbik nyújtott be olyan népszavazási kezdeményezést, amely a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének a megvonásáról szólt volna, az Országos Választási Bizottság azonban nemet mondott a kezdeményezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt