szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véget ért a kilakoltatási moratórium, és mivel kormányzati döntés nem született a moratórium meghosszabbításáról, a hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása. Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara csütörtökön.

A kilakoltatási moratórium a három téli hónapra vonatkozik, március 1-jétől november 30-ig végrehajtják a jogerős bírósági ítéleteket, és ha a bíróság egyértelműen a kilakoltatás mellett foglal állást, akkor kilakoltatják az adósokat - olvasható a kamara közleményében, amely kitér arra is, hogy a kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét.

A végrehajtók csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst a végrehajtási eljárás lefolytatása alól. Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, ha megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal, és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái szerint tavaly az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt. Várhatóan a moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma.

Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóan háromszáz alatt marad a kilakoltatások száma. Ez előreláthatólag tízszázalékos emelkedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának tízszázalékos növekedésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!