szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nekiment Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásában a bíróságnak és az energiaszolgáltató cégeknek. Mindezt amiatt, mert pénteken pert nyertek a gázszolgáltatók az állammal szemben, és ha jogerőre emelkedik, elbukhatnak a kormány rezsifaragási tervei. A kormányfő arra szólította fel az embereket, hogy lázadjanak fel az energiaszolgáltatók ellen. Bejelentette azt is, ha elkaszálják a törvényt, akkor még nagyobb rezsicsökkentést terveznek. Az ellenzék a nap folyamán különböző eszközökkel az alaptörvény módosítása ellen demonstrált.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Parlamenti tudósításunkat lezárjuk

A tüntetésről szóló folyamatos tudósításunkat itt olvashatják.

Brüsszel reagált

A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e a jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek - áll José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében.

Megszavazták a bírák lassú nyugdíjba küldését

Fokozatosan, tíz év alatt csökken 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára, miután a parlament hétfőn elfogadta a kormány erre vonatkozó törvényjavaslatát, amely arról is rendelkezik, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak.

Swoboda: ez ellentétes az EU értékeivel

Az alaptörvény-módosítás "ellentétes az EU értékeivel" - közölte Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője nem sokkal azután, hogy a magyar országgyűlésben megszavazták a negyedik alkotmánymódosítást.

 

A szocialista EP-frakció felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az alaptörvény-módosításokat, hogy a formális hatályba lépés előtt ezzel adjon egy utolsó esélyt Magyarországnak arra, hoyg független értékelést kérjen a változtatásokról.

"Ellenkező esetben az Európai Unió intézményei kénytelenek lesznek használni az összes rendelkezésükre álló eszközt annak érdekében, hogy Magyarország - minden más EU-tagállamhoz hasonlóan - tiszteletben tartsa az EU értékeit" - mondta Swoboda.

PM-es performansz a szavazás közben

©

Elfogadta a parlament a negyedik alkotmánymódosítást

265 igen, 11 nem és 33 tartózkodás mellett elfogadták az alaptörvény módosítását. A kormánypárti képviselők mellett a jobbikos Murányi Levente, a független Pősze Lajos, Leinhard Balázs és Rozgonyi Ernő szavazott igennel.

Nemmel szavaztak az LMP-s képviselők, illetve három jobbikos, Sneider Tamás, Schön Péter, Hegedűs Lórántné. A Jobbik-frakció maradék tagja tartózkodott. Az MSZP, a PM és a DK politikusai nem voltak jelen a szavazásnál.

©

Tüntetnek az Alkotmány utcánál

Körülbelül 80-100 ember tüntet Szolidaritás-zászlókkal a Parlamentnél, az Alkotmány utca végén. A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint a demonstrálók felolvassák azon képviselők nevét, akik szerintük megszavazzák majd hétfő este az alaptörvény negyedik módosítását. Nagy rendőri készültséget egyelőre nem látni a helyszínen, a Kossuth téren is folyamatos a forgalom.

©

Martonyi: felkérjük a Velencei Bizottságot, hogy mondjon véleményt

Magyarország felkéri a Velencei Bizottságot, hogy mondjon véleményt az alaptörvény küszöbön álló módosításáról - közölte Martonyi János külügyminiszter újságírói kérdésre Brüsszelben. A nyilatkozat pikantériája, hogy körülbelül egy-másfél óra múlva szavaznak a módosításról a képviselők.

Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz

Kósa Lajos és Rogán Antal bejelentette, aláírásgyűjtést indít a Fidesz, hogy támogatást kérjen a családoktól a rezsicsökkentési program megvédéséhez. Mint Rogán mondta, nem engedik, hogy a szolgáltatók megakadályozzák a rezsicsökkentés megvalósulását, ezért több törvényt is módosítani fognak, rendeletalkotással hatalmazzák fel és megerősítik az energiahivatalt.

1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!