szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keddi, döntő fontosságú BKV-s bértárgyalás előtt a közlekedési cég igazgatósága jelezte, hogy kész az átlgosan 3 százalékos béremelésre, ám ettől még nem hárult el a sztrájkveszély - írja a Népszava.

A BKV három érdekképviselete, illetve szakszervezeti szövetsége három hete alakított sztrájkbizottságot, mivel a bértárgyalásokon nem közeledett az érdekvédők és a menedzsment álláspontja. Akkor még az sem volt biztos, a BKV tud-e egyáltalán béremelést ajánlani idén a mintegy 12 ezer munkavállalójának, ha pedig mégis, az nem érné el még az infláció mértékét sem.

Az utóbbi esetben becsült átlagosan 3 százaléknyi emelést a cégvezetés csak 122 milliárd forintos idei üzleti terve esetén tudta ígérni, miközben a tulajdonos főváros illetve a BKV vagyonkezelője, a BKK egy takarékosabb, 115 milliárdos üzleti tervet is készíttetett, amiben egyáltalán nincs fedezete az emelésnek.

A sztrájkbizottságot bejelentők egyike, a VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila a lapnak azt mondta, egyelőre óvatosan kezelné a BKV igazgatóságának hétfői bejelentése, meg kell várni a részleteket, de emlékeztetett, hogy inflációkövető emelési igényük volt, így ha érdemi előrelépés ma nem történik a tárgyaláson, bejelentik a BKV-sztrájk konkrét időpontját.

Nem zárta ki ennek lehetőségét a Népszavának a másik, sztrájkot kilátásba helyező érdekképviselet, a KKDSZ elnöke sem. Nemes Gábor szerint a bejelentés egyelőre kommunikációs fegyvernek tűnik csupán, és messze van a követelt szinttől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől