szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harminc közéleti személyiség azt sürgeti, hogy a demokratikus ellenzéki pártok vezetői álljanak egy színpadra március 15-én.

A felhívást, amelyet Radnóti Sándor esztéta juttatott el kedden az MTI-hez, aláírta mások mellett Bitó László közíró, Bócz Endre jogász, volt fővárosi főügyész, Csepeli György szociológus, korábbi informatikai államtitkár, Erős Ferenc pszichológus, Heller Ágnes filozófus, Ormos Mária történész, Parti Nagy Lajos író, Vásárhelyi Mária szociológus, Vértes András közgazdász és Závada Pál író.

Arra szólítják fel az ellenzék vezetőit, tegyenek meg mindent, hogy a nemzeti ünnep a demokratikus ellenzék közös, "erőt, bátorságot és büszkeséget sugárzó eseménye legyen". "Egy színpadra várjuk a demokratikus ellenzék pártjainak vezetőit, közös jelenlétet, világos mondatokat, egyértelmű, fenntartások nélküli elkötelezettséget akarunk látni" – írták.

A harminc értelmiségi szerint a Fidesz-kormány lerombolta a demokratikus berendezkedést, önkényuralmat épített ki, tönkretette az oktatást, az egészségügyet, erőszakosan beavatkozik a polgárok mindennapi életébe, rájuk kényszerítve saját fundamentalista felfogását családról, nemzetről, identitásról, miközben a társadalom jelentős része a dilettáns gazdaság- és foglalkoztatáspolitika miatt elszegényedett. Ebben a helyzetben az ellenzék erkölcsi és politikai kötelessége az összefogás, az együttműködés, "az Orbán-rezsim" demokratikus eszközökkel történő megdöntése – olvasható a felhívásban, amely szerint az ellenzéki erőknek nem azt kell keresniük, ami elválasztja őket, hanem arról kell meggyőzniük a választópolgárokat, hogy képesek megfelelő alternatívát kínálva leváltani a jelenlegi kormányt.

A tervek szerint az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) külön-külön ünnepel március 15-én, majd később részt vesznek az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) rendezvényén.

A Milla a Ferenciek tere felújítása miatt új helyszínen, a Kálvin téren, a Magyar Nemzeti Múzeum közelében tartja meg tüntetését. Közlésük szerint a rendezvényen politikusok nem beszélnek majd, mások mellett felszólal Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos és Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török Gábor: Matematikai értelemben az ellenzéki összefogás működik

Török Gábor: Matematikai értelemben az ellenzéki összefogás működik

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár