szerző:
hvg.hu

Az Ételt az Életért program március közepétől mindennapossá tette ételosztását Egerben, az adagszámokat Eger mellett Debrecen csapata is növeli a közeljövőben. A fővárosban a Krisna-hívők Húsvét alkalmából március 30-án, szombaton kiemelt, ünnepi ételosztást tartanak 1500 főre, a Blaha Lujza téren.

Mindennapi ételosztást indít az Ételt az Életért Egerben. Húsvét szombatján a fővárosban várják újabb kiemelt akcióval a rászorulókat. Éves szinten már 400 000 fölötti adagszámmal látják el missziójukat a Krisna-hívők.

Az Ételt az Életért a 2013-as évre célul tűzte ki, hogy a budapesti rendszeres ételosztások fenntartása mellett vidéken is egyre több helyszínen segítse a rászorulókat. Egri Irodája, amely 1999-ben alapult, az alapítvány életmentő célkitűzéseit a szociálisan hátrányos helyzetű észak-magyarországi régióban valósítja meg, együttműködve a helyi ellátókkal és önkormányzati szervekkel.

karácsonyi sorban állás
©

Míg 2012-ben közel 7000 adag meleg ételt osztott ki a helyi csoport, addig a 2013-as évben már megtízszerezik ezt a mennyiséget. A bővítést az egyre növekvő igények teszik indokolttá. A hátrányos helyzetű észak-magyarországi térségben számos tartósan munkanélküli személy, nagycsaládos és kisnyugdíjas került krízishelyzetbe, vagyis még a napi alapélelmiszerek beszerzésére sincs lehetőségük.

Az ellehetetlenült élethelyzetben az alapítvány azáltal kíván segítséget nyújtani, hogy az élelmezés megoldásával a családoknak kevesebbet kell költeni étkezésre, így lehetőséget kapnak egyéb költségeik rendezésére és a fennálló tartozásaik kiegyenlítésére.

Az egri csoport minden hétköznap 300 adag friss, meleg egytálételt és kenyeret oszt ki, lehetőség szerint gyümölccsel és édességgel kiegészítve. A rászorulókat a helyi családsegítő értesíti a lehetőségről. Az ellátottak éthordóban viszik haza az ebédet, amelyet így a családdal közösen fogyaszthatnak el. A közös étkezések családmegtartó szerepére szintén nagy hangsúlyt fektet a szervezet, noha sokaknak ez az egyetlen napi étkezési lehetőségük. Az akció március 18-án indult, melyet egri önkéntesek, egy vegetáriánus étterem és kisebb vállalkozások is támogatnak.

©

Eger mellett Debrecen városában is emelik az adagszámokat, itt négyszer több ember ellátásáról gondoskodnak tavasztól. A rendszeres ételosztáson kívül kiemelt, hosszú, ünnepi hétvégékre eső, egyedi akciókat is terveznek 2013-ban. Húsvét szombaton újabb 1500 adag étellel és az ünnephez illő finomságokkal segíti a szervezet a szegényeket a fővárosi Blaha Lujza téren.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!