szerző:
hvg.hu/MTI

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke.

Szalai Annamária halála miatt részvétét fejezte ki a kormány, a Fidesz és több más párt is, illetve az NMHH is. A hatóság elnöke hosszú ideje beteg volt, amelyről először a Best magazinnak beszélt nyíltan tavaly májusban. Akkor azt mondta, nem volt betegségtudata, és az élet egyik újabb próbatételének fogta fel, hogy harcolnia kell a rákkal. 

„Az ember környezete egyébként ilyenkor jobban megijed, mint maga a beteg. Az élet egyik újabb próbatételének fogom fel ezt az állapotot. Van, amikor a szervezetedben felborul a harmónia, most azt kell elérni, hogy teljesen visszaálljon az egészség. Nincs betegségtudatom, szinte ugyanúgy élek, mint korábban. Jól vagyok” - nyilatkozta akkor.

Betegsége korábban a bécsi nagykövet révén vált nyilvánossá. A Magyar Narancs tavaly azt írta, az NMHH vezetőjére vonatkozó különleges személyes adattal akkor élt vissza az ausztriai magyar nagykövet, mikor a Riporterek Határok Nélkül szervezet zsűrijénél reklamált a díjazottak kiválasztása miatt.

©

Szalai Annamária 1961-ben született Zalaegerszegen, diplomáit 1982-ben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán tanítói, 1990-ben az ELTE BTK népművelés szakán, majd 1998-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szakközgazda, pénzügyi szak vállalkozási szakirányon szerezte – olvasható a Médiatanács honlapján.

1982-1984 között a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskolában tanított, 1984-85 között a Zalai Hírlapnál újságíró, 1985-97-ig a Zala Megyei Moziüzemi Vállalatnál, majd jogutódjánál filmforgalmazó, filmiroda-vezető. 1997-2002-ig a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatója.

Szalai Annamária 1998 és 2004 között országgyűlési képviselő volt, 2002-től pedig a Kodolányi János Főiskola kommunikáció tanszékén óraadó, 2003-tól adjunktus.

Az Országgyűlés 2004-ben és 2008. március 31-én az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjává választotta, 2010 augusztusában pedig az NMHH elnöke lett. Az Országgyűlés 2010. október 11-ével a Médiatanács elnökévé választotta. 2022-ig töltheti be posztját a Médiahatóság új elnöke, akit Orbán Viktor kormányfőnek tizenöt napon belül kell megneveznie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani