szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozta támogatóinak listáját a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Haza és Haladás Alapítvány, amely a dokumentum szerint többek között a Moltól, az OTP-től és több magánszemélytől, például Bojár Gábortól és Winkler Gyulától is többmilliós összegeket kapott. A legnagyobb szponzor az amerikai demokratákhoz köthető Center for American Progress volt.

"A Haza és Haladás Alapítvány kiemelkedően fontosnak tartja működésének átláthatóságát, ezért a törvényi szabályoknak való teljes megfelelésen túl is részletes adatokat közöl bevételeiről és kiadásairól" – írja összesítése elején a Bajnai Gordon vezette alapítvány

Az atlatszo.hu korábban több politikaközeli alapítvány, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Haza és Haladás Alapítvány gazdálkodásába is szeretett volna betekinteni, ilyen adatokat azonban egyelőre csak a Haza és Haladás Alapítvány szolgáltatott. 

Az alapítvány 2011-ben 10-10 millió forintot kapott a Moltól és az OTP Banktól, illetve ötmillió forintot Oszkó Péter volt pénzügyminiszter pénzügyi tanácsadó cégétől, a TMC First Kft.-től. Szintén beszállt az alapítvány finanszírozásába hárommillióval Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. 

©

Bajnai bizalmasa, a Wallis volt vezérigazgatója, Winkler Gyula és Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, az MSZP korábbi kampányfőnöke egyaránt kétmillióval támogatta az alapítványt abban az évben.

Felvinczi Kálmán ennél is többet, 2,6 millió forintot adományozott, de a legnagyobb szponzor az amerikai demokratákhoz köthető Center for American Progress (CAP) volt, amely 209 ezer euróval szállt be 2011-ben. Maga Bajnai 4,25 millióval támogatta a szervezetet.

Tavaly felpörgették az adományozást a cégek, a Mol már 15, az OTP pedig 30 milliót adott a Haza és Haladásnak. Winkler az egy évvel korábbi kettőről ötmillióra emelte a hozzájárulását, az amerikai CAP pedig 228,8 ezer dollárt utalt. Oszkó cége viszont visszavett, a 2011-es ötmillió után már csak hárommilliót küldött Bajnaiéknak.

Az egymilliónál többet adományozó cégektől és magánszemélyektől a Haza és Haladás Alapítvány 2011-ben összesen 38,8 milliót kapott (nem beleértve az USA-ból érkezett összeget), de tavaly a nagyobb adományokból már 56,1 millió állt a házhoz együttesen (szintén nem beleszámítva az amerikai dollárban kapott pénzt).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke