szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

4,5-ös, más adatok szerint 4,9-es erősségű földrengést észleltek kedden éjjeli fél 1 körül. Senki nem sérült meg, de Tenken ötven ház károsodott. Legutóbb februárban volt Magyarországon földrengés, de az gyengébb volt.

A hvg.hu több olvasója azt jelezte: földrengést észlelt Budapesten, egy perccel fél 1 előtt. Az MTI szerint a Richter-skála szerinti 4,8-4,9, az Euro-Mediterrán Szeizmológiai Központ adatai szerint azonban 4,5-ös erősségű volt.

Kiszely Márta, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa azt mondta, a rengést több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

Az Egerhez közeli Erdőtelek, más adatok szerint Heves volt a földmozgás epicentruma, de onnan száz kilométerre, így a fővárosban is érezhető volt. A szeizmográfok az epicentrumot nyolc kilométeres mélységben mérték be.

50 ház rongálódott meg Tenken

A természeti jelenség többeket megijesztett. Egyes beszámolók szerint "recsegett a bútor és mozgott az ágy", másnál pedig "úgy lötyögött a kanapé, mint a vízágy".

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz hívások érkeztek éjszaka Heves és Fejér megyéből, valamint a fővárosból.

A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíz-tároló kiszakadt a helyéről. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.

Épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is. A katasztrófavédőkhöz a megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a rengés után helyszíni szemlén mérte fel ezeket.

A földrengés.hu portál szerint utoljára február 16-án volt Magyarországon érezhető földmozgás, a Heves megyében kipattant rengés azonban gyengébb, 3,5-ös erősségű volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár

Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár

Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt

Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék