szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Laborc–Portik ügyet kéne vizsgálnia Brüsszelnek, nem mást, a forint gyengülését pedig a spekulánsok okozták. Orbán Viktor a kémesi kihelyezett kormányülés után beszélt erről újságíróknak.

Tiffán Zsolttal, a Baranya megyei közgyűlés elnökével, Ormánság fideszes országgyűlési képviselőjével tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor a kémesi kihelyezett kormányülés után.

Tiffán Zsolt arról beszélt, hogy több dolgot kértek a kormánytól, például hogy támogassa a vejti kompátkelő létrehozását, valamint a szabad vállalkozási zónák közé kerüljön be az Ős-Dráva programban érintett nyolc település, köztük Kémes is. ígéretet tett arra, hogy azon lesznek: felújítsák az arra szoruló akár 4-5 számjegyű utakat is, és figyelnek a főbb útvonalak állapotára is.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország előnye, értéke és jövője, hogy nem csak nagyvárosokból áll, azt kell elérni, hogy európai minőség legyen falun is. Az Ős-Dráva programmal kapcsolatban kijelentette: környezetvédelmi programnak tűnik, de nem az, van benne munkahelyteremtés, fejlesztések. "Ebben van a jövő" – mondta a miniszterelnök.

©

Kijelentette: az autópályát ki kell vinni az országhatárig, a vejti kompátkelőt és a Dráva-hidat pedig meg kell építeni, erről a kormányülésen határozott döntés született. A faluban jól működik a közmunkaprogram, amire "romák is jelentkeznek", akik "becsületesen akarnak és tudnak dolgozni".

Orbán Viktor a forint gyengülését spekulációnak tudja be. Mint ismert: a keddi kamatdöntés közzététele előtt 6 perccel, 13.54-kor a Bloomberg olyan hírt közölt, miszerint az MNB 1,0 százalékra vágta az irányadó rátát. A hírügynökség még ugyanebben a percben korrigálta a hibát. Az euró forintárfolyama 300 forint közeléből 303 forint közelébe emelkedett, majd 300 forintra esett vissza.

Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondta: "Magyarország tudatában van annak, hogy az európai piac része, nem tudjuk függetleníteni magunkat. Spkekulálnak a nemzetek valutái ellen, nem tudjuk kivonni magunkat ezalól, de felkészülünk erre stabil gazdasággal, stabil pénzpolitikával".

A kormányfő arra a felvetésre, hogy nem kellene-e bevezetni az eurót az országban, azt válaszolta: az EU bővítésének gazdaságpolitikáját "elhibázták", Magyarországon pedig addig nem szabad bevezetni az eurót, amíg az ország az eurozóna fejlettségének 90 százalékát el nem érte.

A Laborc–Portik találkozókról készült hangfelvételek nyilvánosságra hozott leiratával kapcsolatban azt mondta: az ügyet nem tekinti pártpolitikai kérdésnek. "A kommunistákat régóta ismerjük, semmilyen illúziónk nem volt, ha szocialista kormánya van az országnak, akkor összefonódik a bűnözéssel a politika".

"1988-ban tudtuk, kik az ellenfeleink, szokásaikon nem változtatnak. Ez egy erkölcsi kérdés: mindegy, hogy milyen pártban vagyunk, bűnözőkkel nem egyezkedünk, nem ülünk le, nem fogunk össze, azért nem, mert rendes emberek vagyunk" – tette hozzá. Szerinte az ügy az egész ország kulturális, erkölcsi kérdésévé vált, ha valamit, akkor "az EU-nak ezt kéne vizsgálnia".

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon