szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áder János köztársasági elnökhöz fordultak a kormány korrupcióellenes munkacsoportjából kilépett szervezetek az információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása miatt - közölték az érintett szervezetek csütörtökön.

A Transparency International Magyarország, az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért felhívta a figyelmet, hogy a köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megvizsgáltassa az Alkotmánybírósággal, a jogszabály nem ellentétes-e az alaptörvénnyel. A civil szervezetek azt kérik az államfőtől: "ne írja alá az új információszabadságról szóló törvényt". 

A civil szervezetek közleményükben azzal érvelnek, hogy a törvény értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A szervezetek szerint a törvény nem pontosítja, hogy "a túl sok munka" mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem. "Ez tökéletesen szembemegy azzal, amiért a Transparency International megalakulása óta küzd: a közpénzek költésének ellenőrzésével" - szögezték le a szervezetek közleményükben. 

Az Országgyűlés kedden fogadta el az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket. Az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintésre azonban más, a közérdekű adat megismerését kezdeményező szervezetek vagy magánszemélyek nem jogosultak. 

A jogszabály szerint a polgári törvénykönyv helyett az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől. 

A Transparency International Magyarország a parlamenti döntés után közölte a blogján, hogy az atlatszo.hu, a Budapest Intézet, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért szervezetekkel együtt kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett munkacsoportból. Döntésüket azzal indokolták, hogy a közérdekű adatközlés új szabályozása hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést. 

Az antikorrupciós munkacsoport 2012 decemberében ült össze először. A KIM közleményében úgy reagált: sajnálattal veszik tudomásul, hogy a szervezetek kiléptek a munkacsoportból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön