szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton – jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában. A Portik–Laborc-találkozók ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott: ez "súlyos, új helyzet", szerinte Kósa Lajos politikai merényletnek lett az áldozata. Az EU Orbán szerint nem talál rajtunk fogást, és az EU-nak "az fáj, hogy sok százmilliót nem vihetnek ki az országból, ezért bosszúhadjárat van Magyarországgal szemben".

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek főállásban, ne veszítsék el megélhetésüket. Most összesítik, hogy hány ilyen ember van.

A kormányfő, aki Portugáliában van pénteken – ezért felvételről sugározták a beszélgetést –, azt mondta, utasította az államtitkárt arra, hogy megoldást keressen ezeknek az embereknek, mert ez "becsületbeli ügy".

"Nemzeti szempontból nincs különbség bal- és jobboldali trafikos között"

A miniszterelnök a trafiktendert azzal indokolta, hogy a kormány a jelenlegi 44 ezerről 5 ezerre akarta csökkenteni a cigarettát árusító üzletek számát. Ugyanis – folytatta – évente 35 ezren halnak meg dohányzás következtében, és felmérések szerint a fiatalok 27 százaléka cigarettázik, 7 százalékuk naponta rágyújt. 

©

A kormányfő elmondta, hogy a népegészségügyi okokból megkezdett átalakítást a kormányzati gazdaságpolitikába illesztették; ezzel az volt a céljuk, hogy igazságosabban osszák szét a dohányértékesítésből származó profitot, hogy az multinacionális áruházláncok helyett magyar vállalkozásokhoz kerüljön. A kabinet számítása szerint az eddigi haszon nagyjából kétszerese lesz magyar kis- és közepes vállalkozásoké – közölte, megjegyezve: nemzeti szempontból az a lényeges, hogy nemzetközi cégek helyett magyaroké legyen a profit nagy része.

"Ha a multiktól a pénz egy része akár a baloldaliakhoz kerül, annak én örülök: nemzeti szempontból nincs különbség bal- és jobboldali trafikos között" – jelentette ki. Azt is elmondta: július elsejéig megkötik a szerződéseket, és minden adatot nyilvánosságra hoznak, kivéve azt, ami megakadályozza a folyamatot, de a szerződéskötési folyamat után "mindenki mindent megnézhet". Az infotörvény módosításával kapcsolatban megemlítette: az csak 2014 márciusában lép hatályba.

Portik-ügy: "bűnözőkkel nem lehet összeállni"

A Portik–Laborc-találkozók ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott: ez "súlyos, új helyzet, kiderült, hogy nem csupán tereferéltek bűnözők és titkosszolgák". Szerinte Kósa Lajos politikai merényletnek lett az áldozata.

"Ennek kommunista szaga van, itt van, ma történt, közvetlenül a mi életünkben" – fogalmazott Orbán, aki szerint most az országnak fontos, hogy tisztába tegye: bűnözőkkel nem lehet összeállni. Hozzátette: a baloldali választóknak, a baloldalra szavazó embereknek nem lehet kétségbe vonni a tisztességességüket, ők "nem erre szavaztak".

A kérdés szerinte az, hogy ki adott megbízást arra, hogy szervezett bűnözőkkel szűrje össze a levet a titkosszolgálat és kik voltak azok a tisztek, akik ebben részt vettek. "Enélkül a demokrácia törékeny marad" – mondta Orbán.

"Nem találnak rajtunk fogást"

Az Európa Tanács által hozott döntéssel kapcsolatban, miszerint az EP ülésén dönthetnek, hogy induljon-e monitoring eljárás Magyarország ellen, azt mondta: ez is csak azt bizonyítja, hogy az EU-ban "igazságtalanul bánnak nemzetekkel, nem adják meg a tiszteletet". A kormányfő szerint nem fogadható el, hogy hamarabb volt meg az ítélet az ország ellen, mint hogy megvitatták volna az ügyet, akik erről szavaztak, azok nem ismerték a helyzetet, az egyik jelentéstevő pedig visszavonta elfogultság miatt a jelentését.

"Nem találnak rajtunk fogást" – jelentette ki Orbán, aki szerint az EU-nak "az fáj, hogy sok százmilliót nem vihetnek ki az országból, ezért bosszúhadjárat van Magyarországgal szemben".

Az EU-ban Orbán szerint a gazdaságra kell figyelni, mert "régen látott", hullámokban újra ránktörő válság van, ami az embereket húsba vágóan érinti. "Az EU frusztrált, a válság 5 éve megy" – jelentette ki a kormányfő, aki szerint nincs világgazdasági válság, ez Európa válsága. A frusztrációnak köszönhető szavai szerint a szélsőséges erők előretörése is, "az emberek a rendszertől is elfordulnak, szélsőségeseket támogatnak".

"Igazságtalan EU-ban élünk"

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság ma közli tavaszi országjelentését, és ez alapján dönt arról, hogy megszünteti-e a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben, Orbán azt mondta: "ez már nem Magyarországról szól, hanem Európáról", a magyar költségvetési hiány azon a szinten van, ahogy azt az EU kérte. "Ha tartják magukat az egyenlőség elvéhez, meg kell szüntetniük az eljárást" – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az eljárás 2004 óta fennáll.

A kormányfő szerint "igazságtalan EU-ban élünk". "A válság terheit a szegényekre akarják hárítani, kettős mércét gyakorolnak, nem adják meg a tiszteletet a nemzeteknek, tárgyalás nélkül ítélnek Magyarországgal szemben is" – fogalmazott. Kiemelte: két írásos megkeresést kapott az ország az EU-tól. Az egyikben azt kifogásolták, hogy Magyarországon különbséget tesznek adózásban a kommersz és a házi pálinka között, a másikban pedig a tengeri hajóinkon érvényes szabályokról van szó. "Nincsenek tengereink, ezt megírjuk nekik" – mondta Orbán.

©

Barroso kifogásával kapcsolatban, ami a bírósági ügyek áthelyezéséről szól, azt mondta: ilyen rendszer működik Hollandiában is, de ott ezt nem kifogásolja senki. "Vérlázító", hogy idős emberek gyilkosai kerülhettek ki az előzetesből nemrég  – fejtette ki Orbán, aki szerint az ilyen helyzeteket lehet megakadályozni azzal, amit most Barroso kifogásol. Azt is elmondta: Navracsics Tibortól alapos kivizsgálást követelt az ügyben.

Rezsicsökkentés

Orbán szerint "emberemlékezet óta nem volt olyan, hogy csökkent volna valaminek az ára". A már csökkentett gáz- és áramárral kapcsolatban azt mondta: "emlékszem a multik sikolyaira, hogy tönkremennek, ebből semmi nem igaz, van ott még tartalék".

A kormány újabb rezsicsökkentéseket fog végrehajtani, így csökkenhet a víz, a kéményseprés és a szemétszállítás díja is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Új időpontot keresnek a 2021-es vizes vb-nek

Új időpontot keresnek a 2021-es vizes vb-nek

Életre szóló leckét kapott a vasúti átjáróban egy türelmetlen biciklis – videó

Életre szóló leckét kapott a vasúti átjáróban egy türelmetlen biciklis – videó

Barabási-Albert László: A vírus mostantól állandóan a nyomunkban fog ólálkodni

Barabási-Albert László: A vírus mostantól állandóan a nyomunkban fog ólálkodni