szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írt a kormány melletti békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének és Martin Schulznak, az Európai Parlament (EP) elnökének a Magyarországról szóló EP-jelentéstervezet miatt. Azt írták, "lehetséges, hogy szükség lesz egy Magyarországról induló és Brüsszelbe tartó Békemenetre".

"Magyarország, mint az Európai Unió elkötelezett tagja állampolgáraiként kérjük, hogy hagyjanak fel a hazánk ellen irányuló módszeres, láthatóan a globális pénzügyi tőke nyomására indított, a baloldali frakciók szervezésében megvalósult folyamatos támadásokkal" – írta nyílt levelében a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET).

A békemeneteket is szervező CÖF alapítója, Csizmadia László által aláírt üzenet szerint a "magyar szellemi honvédők" tiltakoznak "népünk megbélyegzése ellen", és visszautasítanak minden olyan állítást, amely "a magyarokat antiszemitának, rasszistának és fasisztának nevezi". Magyarországon békében és barátságban élünk együtt Európa arányaiban legnagyobb zsidó közösségével – tették hozzá.

"Kérdezzük, hogy egyes EP-képviselők milyen erkölcsi és jogi alapon bírálják és értékelik elégtelennek a magyar demokráciát, miközben egy definiálatlan, soha meg nem szavazott 'európai értékrendre' hivatkoznak? Európa minden polgárának – és leginkább vezető pozícióban lévő politikusainak – tudomásul kell vennie, hogy a szabad, demokratikus  választások eredményét és következményeit, úgy a saját, mint a tagállami más országokban tiszteletben kell tartani" – olvasható a levélben.

Brüsszelig mennek?
©

A CÖF szerint az egy év múlva esedékes Európai Parlamenti választások "nem indokolhatják, hogy az előkampány részeként, mintegy tesztelve az erőviszonyokat, a Magyarországon zajló erőfeszítéseket bárki pártpolitikai és ideológiai csatározásokra használja fel".

A levél szerint súlyos demokráciadeficitről árulkodik az, hogy az Európa Tanács 91 tagú monitoring bizottsága annak ellenére szavazta meg Magyarország megfigyelésének szükségességét, hogy a két jelentéskészítőből az egyik a végső szavazás előtt lemondott, döntését azzal indokolva, hogy az előkészítő javaslat egyoldalúan elfogult.

A döntés komolyságát az is megkérdőjelezi, hogy a szavazásról a bizottság tagjainak közel 2/3-a hiányzott. A 17 igen és 16 nem szavazat újraszámlálására irányuló javaslatot pedig az elnök elutasította – írták.

"Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az uniós szerződések őre nem az Európai Parlament, hanem az Európai Bizottság, az alkotmányozás pedig kizárólagos tagállami hatáskör. Különösen káros hatásúnak ítéljük a napokban nyilvánosságra hozott, a Magyar Alkotmányt bíráló Tavares-jelentést” – szól az üzenet. 

"Ne feledjük, hogy a jelentés fő raportőrének karrierje a kommunista pártból indult, és tartalma jól tükrözi, hogy a ma zöldpártiként működő képviselő az EP szocialista-liberális szárnyának politikai megrendelését hajtotta végre" – írták.

A jelentéstervezet az üzenet szerint valótlanul írja, hogy a magyar alkotmányozás egy hónapos időtartamot vett igénybe, miközben a CÖF szerint csak maga a parlamenti vita két és fél hónapig tartott, az alkotmány előkészítő eseti bizottság munkája pedig hét hónapot vett igénybe.

Civil közösségek százai nyújtották be javaslataikat az alaptörvényhez, és "ténykérdés", hogy a mai magyar alkotmány hosszabb idő alatt született meg, mint a hatályos francia alkotmány vagy a német alaptörvény – közölték.

"Azt, hogy a jelentéstevő a szocialista-liberális politikai kampánycélokat kívánta kiszolgálni, jól bizonyítja, hogy nem végzett összehasonlítást, nem tett említést arról, hogy az Európai Unió több tagállamában egyáltalán nem is létezik Alkotmánybíróság, hogy több tagállamban a törvényhozás dönt az egyházi státusz megadásáról (például Belgium egyházügyi szabályozása)" – tették hozzá.

A levél szerint "Tavares úr nincs tekintettel arra sem, hogy a magyar médiatörvényt mind az Európai Bizottság, mind az Európa Tanács vizsgálta, és a Magyar Parlament a megállapításoknak megfelelően már módosította és hatályba léptette a jogszabályt" és "szakértőink szerint a jelentés oly mértékben elfogult, hogy korrekt szakmai vitára alkalmatlan. Valójában egy jogi köntösbe bújtatott politikai vádirat."

"Világos számunkra, hogy ennek az előre megtervezett politikai partitúrának az előkészítésében oroszlán szerepet vállalt a magyar szocialista-liberális politikai csoportosulás a Magyar Szocialista Párt vezetésével. Nem véletlen, hogy éppen a jelentés nyilvánosságra kerülésének napján tartotta kihelyezett ülését Brüsszelben az MSZP elnöksége, akik nem átallották Brüsszelből azt az álságos üzenetet küldeni Magyarországnak, hogy »a Tavares-jelentést ebben a formában nem tudjuk elfogadni«'' – közölték.

"Bízunk benne, hogy egyenlő elbírálást kérő levelünk végre megértésre talál. Ugyanakkor, ha továbbra sem hallatszik el a hangunk az Európai Unió vezetéséig, személyes jelenlétünkkel is demonstrálni fogjuk a fent leírtakat" – figyelmeztették a címzetteket. 

"Gyűjtjük tehát az útravalót, mert lehetséges, hogy szükség lesz egy Magyarországról induló és Brüsszelbe tartó Békemenetre, ahová magunkkal hívjuk, és szolidaritásra szólítjuk fel a velünk egy véleményen lévő többi nemzetet és minden jó szándékú közösséget, akinek jövőképe velünk együtt a mellérendelt, minden szempontból egyenrangú és nemzeti szuverenitásukat őrző nemzetek Európája" – fejeződik be a levél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Rubint Réka: „Tapintatosabban kellett volna”

Rubint Réka: „Tapintatosabban kellett volna”

Eddie Murphy elárulta, mi volt a legrosszabb tanács, amit komikusként kapott

Eddie Murphy elárulta, mi volt a legrosszabb tanács, amit komikusként kapott

Elütöttek egy embert az M5-ösön, a helyszínen meghalt

Elütöttek egy embert az M5-ösön, a helyszínen meghalt

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket