szerző:
hvg.hu/MTI

Hajdúszoboszlón is egyeztethetett a Fidesz a trafikpályázaton részt vevők személyéről – legalábbis ez derül ki abból a levélből, amelyet a szoboszloihirek.hu tett közzé. Az üzenet állítólagos címzettje korábban azt mondta, ilyen levelet nem olvasott és a trafiküggyel egyáltalán nem foglalkozott.

Kocsis Róbert, a Fidesz hajdúszoboszlói elnöke állítólag a trafikpályázatra jelentkezőket véleményezte abban a levélben, amelyet Bodó Sándornak, Hajdú-Bihar megye fideszes elnökének, leendő városi képviselőjelöltnek írt – derül ki abból a beszámolóból, amelyet a szoboszloihirek.hu helyi híroldal tett közzé.

A portál szerint egy Fidesz-közeli informátoruk ismertette a rövid levelet, amelyet teljes terjedelmében közzé is tettek. Kocsis Róbert a beszámoló szerint az üzenetben azt ismertette, hogy a trafikra pályázók közül kiket támogat.

Kocsis Róbert egy hotel átadásán.
©

"Egy családnak kettőt adni úgy, hogy nincs velük kapcsolatunk, meggondolandó" – olvasható a neveket, címeket, személyes adatokat is tartalmazó levélben. "Ráadásul konkurenciát támaszt annak, aki velünk van ősidők óta. Nem javasoljuk!" – folytatja a levél ugyanarról a pályázóról.

"Gesztusok" és nyertesek

"Milliárdosok" néven több nevet is felsorol a szöveg, amelyek közül az utolsókhoz hozzáteszi, "utóbbi kettő tesz felénk gesztusokat". "Az általunk javasolt személyek összesen hat fő! Így amennyiben fejenként többet akarnak nyitni arra is van lehetőség!" – fejeződik be az üzenet.

A levélben szereplő nevek és a végül nyertesként kihirdetett pályázók listájának összevetéséből kiderül, hogy az üzenet szerint javasolt vagy támogatott jelentkezők nyertek, de érdekesség, hogy a nyertesek között olyan is akad, akikről a levél azt írta, "ismeretlen" vagy nem tesz "gesztusokat".

szoboszloihirek.hu által közzétett levelet Mesterházy Attila MSZP-elnök is ismertette pénteki sajtótájékoztatóján. A pártelnök azt mondta, az ügyészségtől átfogó vizsgálatot, a kormánytól a trafikpályázatok érvénytelenítését követeli azután, hogy a hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján közölte, a szekszárdi fideszes városvezetés is egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

Tegnap a hvg.hu azt írta, hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit. A birtokunkba került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek".

Horváth István fideszes polgármester a felvételen azt mondja, "az a lényeg, hogy elkötelezett jobboldalinak kell lenni" a győzteseknek. Ezzel világossá vált, hogy az összes fideszes politikus hazudott, amikor tagadta, hogy politikai alapon döntöttek a pályázatokról – mondta Mesterházy Attila a pénteki sajtótájékoztatóján, idézve a Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Kósa Lajos Fidesz-alelnök nyilatkozatait.

"Ilyen levelet nem olvastam"

A hajdúszoboszlói beszámolóban címzettként említett Bodó Sándor korábban közleményben utasította vissza a trafiküzemeltetési pályázattal összefüggésben megfogalmazott szocialista vádakat. "A sajtóban megjelent, zavaros - és politikai erkölcsömmel összeférhetetlen levéllel kapcsolatos - információkat egyértelműen visszautasítom és elhatárolódom mindentől, ami abban megfogalmazódott" - írta a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke május 2-i közleményében.

A helyi MSZP-sek a szoboszloihirek.hu által már korábban is említett - de akkor még teljes terjedelmében nem közölt - levélre hivatkozva szólították meg Bodó Sándort. "Ilyen levelet nem olvastam, a trafiküggyel egyáltalán nem foglalkoztam. Az ezzel kapcsolatos hamis vádak alaptalanságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy lakóhelyemen a trafikkoncessziót helyi politikai ellenfelem vállalkozása nyerte el" - zárult Bodó Sándor rövid közleménye.

Pósán László, a Fidesz debreceni elnöke, országgyűlési képviselő és Tasó László fideszes országgyűlési képviselő akkor ugyancsak közleményben reagált. "Amikor (a szocialisták) a trafikügyet támadják, azokért a kereskedőláncokért emelnek szót, amelyek nagyrészt külföldi tulajdonban vannak. A trafiktörvénnyel néhány száz nagykereskedői érdekkör helyett 6000 magyar családnak akarunk egzisztenciát, megélhetést teremteni. Tudjuk, hogy ez nem tetszik az MSZP-nek, ahogyan a bankadó vagy a rezsicsökkentés sem tetszett, mert a baloldal Magyarországon mindig a külföldi érdekek oldalán áll" - írták.

A fideszes politikusok szerint "a trafikpályázatok teljesen nyílt, előre közölt és tudott szabályok alapján zajlottak". A pályázatok nyerteseit nem politikai alapon választották ki sehol az országban. Ez a tény nem illeszkedik a szocialisták lejárató kampányának logikájába, ezért csak szelektíven és tendenciózusan, előre elhatározott szempontok szerint olvasták a pályázaton nyertesek névsorát - írta Pósán László és Tasó László.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nahalka István a Fülkében: Engedelmes gyerekeket nevel az új NAT

Nahalka István a Fülkében: Engedelmes gyerekeket nevel az új NAT

Orbán Viktor: "Riadót kell fújnom" - évértékelő percről percre

Orbán Viktor: "Riadót kell fújnom" - évértékelő percről percre

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság

Videón a kassai százmilliós ékszerrablás

Videón a kassai százmilliós ékszerrablás

A mai embernél is megtalálható daganatot azonosítottak egy dinoszaurusz csigolyáján

A mai embernél is megtalálható daganatot azonosítottak egy dinoszaurusz csigolyáján

Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat

Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat