szerző:
Bogár Zsolt - Szabó M. István
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fel vannak háborodva, és korrupciót emlegetnek a trafikosok a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak szétosztását követően. A pályázat politikaközeli cégeket és magánszemélyeket hozott helyzetbe. A szakmai múltnak semmiféle szerepe nem volt, legalábbis a hvg.hu nem talált olyan boltüzemeltetőt, aki a pályázaton sikerrel szerepelt volna. Júliustól nekik tilos dohányt árulniuk.

Jó napot kívánok, mondta mosolyogva a Takács Gáborként bemutatkozó férfi. A 47 éves Kovács Tibor, aki a Kosztolányi Dezső téren már 16 éve üzemeltet egy trafikot, az epétől nem emlékszik pontosan, hogy az illető a kezét is nyújtotta-e, de az biztos: egyből a tárgyra tért. A szemébe mondta: tisztában van vele, hogy Kovács nem nyert a koncessziós pályázaton, ami a törtvény szerint a nemzeti dohánybolt nyitásához kell. Ő viszont igen. És lenne egy ajánlata: kivenné a helyet, és ha a családot érdekli, valamelyiküket szívesen visszafoglalkoztatja.

Kovács Tibor előző este tudta meg, miután hétfőn kirakták az internetre a nyertes magánszemélyek névsorát, hogy a pályázata nem nyert. A trafiknak, amiből a család bő másfél évtizede az erőt merítette, vége. Mégsem ezen pöccent be: a Takács Gábor néven bemutatkozó férfi aznap ugyanis már a második ajánlattevő volt.

"Tényleg elhittem..."

A Bartók Béla út 86. szám alatt bejegyzett, tíz négyzetméteres üzlethelységet a család 1996-ban vette meg, a dohánybolt akkoriban az 50 éves folyamatos nyitva tartás évfordulójára készülődött. Azóta a családi vállalkozásban üzemeltetett trafikot önerőből többször átépítették, így került a helyiségbe galéria is. Tavaly a forgalom meghaladta a 64 millió forintot.

Dohányboltok kivéreztetése: Az utolsó nyomja el a csikket!
©

„Tényleg elhittem, hogy a jogszabályváltozás a családi vállalkozásoknak kedvez. Ha ma nem jönnek be a boltba, hogy ajánlatot tegyenek, akkor még azt is elfogadtam volna, hogy volt az enyémnél jobb pályázat. Pedig annak érdekében, hogy a feltételeknek tisztán megfeleljünk, nem az én vagy a feleségem nevében pályáztunk, hanem a boltot most üzemeltető kft. többségi tulajdonosa, a fiam, egyéni vállalkozóként. Ez azt jelenti, hogy ő a teljes vagyonával felelt volna az üzletért – amit a feltételek egyébként előírtak."

Nyert? Vesztett?
Ha hiába pályázott, pedig ebből él, vagy épp nyert, pedig nem is volt dohányboltja, írja meg történetét vagy adja meg elérhetőségét az [email protected] címre. A tárgy rovatba írja be "nemzeti dohány"!

Kovács fia már azelőtt beadta a papírokat, hogy a minisztérium rendeletmódosítással felhígította a nemzeti dohányboltok portfólióját, lehetővé téve, hogy a dohányáru mellett alkoholt és totó-lottót is árusítsanak. Azzal számoltak, hogy a 120 pontos elbírálási rendszerben a nyertesek között lesznek, a bolt üzemeltetési paraméterei után kapható 60 pontból is csak azért veszthetnek el hármat, mert ennyivel kevesebbet ér, hogy a fiú nem munkanélküli, hanem most is a saját tb-jét fizető, aktív dolgozó.

„Nem az zavar, hogy az üzleti tervre hány pontot kaptunk, hanem hogy a mi tapasztalatunknál, tudásunknál és piacismeretünknél többre értékelték azoknak a pályázatát, akiknek még boltjuk sincs. Ők mit írtak a papírra? Hogy ígérik, nyitni fognak?” – kérdezte Kovács Tibor. Ezért szerinte az a minimum, hogy ne csak a nyertesek nevét hozzák nyilvánosságra, hanem minden pályázó pontszámát és értékelését is.

A régiek közül senki sem marad

A XI. kerületben 73 Nemzeti Dohánybolt-felirat kerülhet fel a minisztériumi szabvány szerinti trafikokra. Megnézettük a kerületi nyertesek listáját egy nagykereskedővel, aki Újbudán is terít. Egyetlen név sem volt számára ismerős, pedig mint mondta, ezen a részen a dohányban utazók mind ismerik egymást.

Aztán kerékpárra pattantunk, hogy több kerületet is teszteljünk, és találjunk valakit, aki nyert. Megnéztünk tucatnál több, frekventált helyen lévő boltot a Moszkva tér – Batthyány tér – Margit-híd – Kolosy tér útvonalon. Egyetlen olyan üzlet sem volt, ahol a tulajdonos vagy az alkalmazott azt mondta volna: igen, mi nyertünk! Ehelyett csupa csalódott kereskedőt találtunk.

„Manipuláció az egész. Kérdezze a CBA-sokat meg a vimpexeseket. Nekik biztos volt rá pénzük, hogy nyerjenek” – mondta az egyik csalódott üzlettulajdonos. Mint ahogy arra az Index és az Origo is felfigyelt, egyes CBA igazgatósági tagok és családtagjaik, valamint a dohány- és italkereskedelemben érdekelt Vimpex-csoport tulajdonosa és felesége is nyertek (fejenként több üzletet). A megkérdezett dohánykereskedők szerint a könnyen beazonosíthatóknál sokkal többen kerülhettek ki ennek a két csoportnak a közeléből, legalábbis ők a dohánycégek képviselőitől ezt hallják.

Prímán belenyúltak
©

„Húsz éve árulok dohánytermékeket, a bevételem több mint a fele ebből származik. Nem nyertem. Most nem tudom, mi lesz” – mondta egy kereskedő a Margit hídnál, aki azt hallotta, hogy a Moszkva téren a metró melletti üzlet és a Fény utcai piacon a vietnami nyert, de ezt ottjártunkkor tagadták, illetve a főnök távollétében sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták értesülésünket. Volt, aki aztán azt mondta: a környéken egyetlen boltos sem nyert. „Újraosztották a piacot. Ennyi. Volt ilyen a földpályázatoknál is. Ott sem azok nyúlták le a legnagyobb területeket, akik a földet megművelik, és most sem azok nyertek, akik már régóta dohányeladásból élnek. Csak nekünk még olyan ügyvédünk sincs, mint a parasztoknak az a szakállas államtitkár (Ángyán József, az FVM egykori parlamenti államtitkára, aki elkezdte feldolgozni a földbérletpályázatokat, és tiltakozott az összeférhetetlenségek ellen – szerk.)” – mondta egy kereskedő.

Egy Lajos utcai üzletben is azt hallottuk, hogy a környékbeli boltosok nemigen rúgtak labdába, és egy terjesztő is arról beszélt neki: aznap még nem volt olyan címen, amely nyert volna. „De most komolyan csodálkozik? Mit várt?” – tette hozzá a boltos mély iróniával.

Előnyben a fiatalok

Egy korábbi cikkünkben megszólalt egy kapuvári trafikos is: Horváth Gábor 20 év alatt építette fel a belvárosban a dohánytermékekre, exkluzív borokra, édességekre és kávékra épülő vállalkozását. Januárban, amikor beadta a pályázatát, azzal számolt, hogy a bolt jelenlegi kínálatából csak egy-két dolgot (jellemzően ajándéktárgyakat) kell kivenniük, és lényegében már másnap készek az indulásra. „Ha a koncessziót megkapjuk, pikk-pakk át tudunk állni nemzetibe” – mondta. Hétfő este óta tudja, júliustól neki sincs tovább.

„Mit szépítsem, el vagyunk kenődve! Mellbevágó és nyomasztó azzal szembesülni, az eddigi munkánk ennyit ért, és hogy egy működőképes vállalkozást kell bezárni” – mondta a cégtulajdonos. Mivel fellebbezésnek helye nincs, lassan megválnak attól, amire a család az egzisztenciáját építette. Horváth Gábor még nem tudja, mihez kezdenek ezután. Az üzlethelyiség mindenesetre a sajátjuk. Valamit próbálnak majd elkezdeni, nyilván kisebben, így a mostani két alkalmazottat biztosan nem tudják a továbbiakban foglalkoztatni.

Kapuváron hat dohány-kiskereskedelmi koncessziós jogot osztanak ki. Ebből csak egyet nyert el „helyi versenyző”. Igaz, Ősze Patrikról a trafikosok csak annyit tudnak, hogy egy 19 év körüli fiatalemberről van szó, akinek elvben az eredményhirdetés alapján jobban kellene értenie a szakmához, mint nekik. Fiatal korával nincs egyedül: az mintha pluszpontot ért volna, ha az állam fiatal felnőttnek ad munkát. Őszével egy korosztályba tartozik Nyerges Kornél: 23 éves, a kapuvári trafikosok egyáltalán nem ismerik, de két koncessziós jogot is nyert (plusz még egyet-egyet Vitnyéden, Petőházán és Sopronban is). Szintén duplázott a szintén helyben ismeretlen Kári-Horváthné Major Krisztina; ő annak a Kári-Horváth Péter Lászlónak a felesége, akinek Győrben összejött az "öttalálatos" (vagyis öt üzemeltetési jogot vitt el).

Joghalmozók

Egy pályázó legfeljebb öt trafik nyitására kaphatott engedélyt, ami az országban összesen 29 pályázónak, 13 településen sikerült. 148-an kaptak négy koncessziót, 210-en hármat, 484 embernek pedig kettő üzletből kell megélnie. – tette közzé az Enrawell tanácsadó és pályázatíró cég a gyorsösszegzésében. Az üzemeltetési jog két évtizedre, 2033-ig szól. A többség, közel háromezer pályázó csak egyetlen boltot nyithat majd a nyár közepén: kérdéses, hogy abból meg lehet-e élni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot