szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilaskereszt, Szálasi-idézet, felhívás zsidók kiirtására, ízléstelen cigányviccek – a Jobbik helyi szervezetei rendszeresen tesznek közzé hasonló tartalmakat nyilvános Facebook-oldalukon. A párt szóvivője „nem vállal felelősséget az ott megjelent tartalmakért.”

Rendszeresen osztanak meg uszító képeket, szövegeket a Jobbik-alapszervezetek hivatalos Facebook-oldalaikon. Bár a párt vezetői rendszeresen visszautasítják, hogy a Jobbik antiszemita, fajgyűlölő vagy hungarista lenne (márciusban a Jobbik első fokon pert nyert Karsai László történész, ellen, akit jó hírnév megsértése miatt pereltek, miután egy interjúban neonácinak nevezte a pártot), a helyi szervezetek kommunikációja másra enged következtetni. A szervezetek Facebook-idővonalain rendszeresek a zsidókat és cigányokat általánosságban gyalázó, nem ritkán erőszakra uszító szövegek, de felbukkan a tiltott önkényuralmi jelképnek számító nyilas zászló, illetve Szálasi-idézetek.

Kattintson galériánkért!
©

Az itt közölt fényképeket elküldtük Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivőnek. Kérdésünkre, hogy mennyiben azonosul a párt ezekkel a megnyilvánulásokkal, azt válaszolta, „a Jobbik a facebook oldalakat nem tartja pártkontroll alatt, így az ott megjelent tartalmakért felelősséget nem tudunk vállalni.” Szerinte hivatalosnak csak jobbik.hu, és az egyéb jobbik.hu-ra végződő honlapok számítanak. Hozzátette, a „Facebook oldalak feltöltői és szerkesztői sok esetben nem szervezeti vezetők, vagy tagok, hanem magánszemélyek.”

Mirkóczki szerint a képekkel „mindazonáltal egy nagyon fontos dologra hívtuk fel a figyelmüket”, ezért a „Jobbik át fogja tekinteni a Facebook-oldalak tartalmát és magát az egész a kérdéskört.” Arra a kérdésre, hogy valóban mondhatjuk-e, hogy a Jobbik nem rasszista vagy neonáci, ha a felületein ilyen tartalmak jelennek meg, illetve, hogy szerinte egy „keresztény erkölcsi alapokon álló pártra” (a Jobbik saját meghatározása) vall-e ez a stílus, nem kívánt válaszolni.

Kattintson galériánkért!
©

Bár Mirkóczki szerint a közösségi oldalon folytatott kommunikáció nem tekinthető hivatalosnak, sok minden utal arra, hogy az érintett Facebook-oldalakat a helyi szervezetek tagjai szerkesztik. Több oldalon a helyi vezetőkről készült, máshol nem látható fotók találhatók, a profilok ismerősei vagy „lájkolói” között megtalálhatók a Jobbik parlamenti képviselői is. A Facebook-oldalakra a hivatalos jobbik.hu-s oldalakon is találhatunk hivatkozásokat: például a szazhalombatta.jobbik.hu-n szerepel hivatkozás a cigányok felgyújtásán poénkodó Facebook-profilra. A nagykökényesi alapszervezet weboldalán szereplő link szintén az „Megtisztul majd szép országunk, zsidót többet nem találunk” versikét közlő profilra mutat.

Nem először kerültek nagyobb nyilvánosság elé a Jobbik-alszervezetek Facebook-oldalain közzétett vállalhatatlan tartalmak. Tavaly Júliusban a Kettős Mérce blogg tett közzé egy képernyőfelvételt a Jobbik Ifjúsági Tagozat posztjáról, amelyen egy sárga csillagos embert felrúgó nyilaskeresztes karszalagos alakot ábrázolt "Felhívás" felirattal. Nem sokkal később a Rosszabbik.com nevű blog mutatott be hasonló képeket, amelyeket szintén jobbikos Facebook-oldalakon osztottak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

"A Jobbik zsidóellenes hisztériája Boratra emlékeztet" – külföldi lapszemle

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló európai parlamenti jelentéstervezetről és a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűléséről közölt beszámolót, a Rzeczpospolita című lengyel újság a magyarországi antiszemitizmusról jelentetett meg írást, a The Daily Telegraph című brit lap a Jobbikról, míg a Financial Times című liberális lap európai kiadása az MNB hitelprogramjáról közölt cikket.

MTI Itthon

Tüntetők várták a Jobbik elnökét Bicskén

Mintegy nyolcvan tüntető fogadta Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét Bicskén, a Petőfi Művelődési Központ előtti téren, ahol a pártelnök lakossági fórumot tartott szerda este.

hvg.hu Itthon

Orbán még mindig betiltatná a szombati Jobbik-tüntetést

A Kúria elnökéhez fordult a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus ellen tervezett jobbikus tüntetés ügyében. Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja ugyanis a pénteki bírósági döntését, amely alapján végül mégis megtarthatják a demonstrációt – derül ki a kormányfő péntek délutáni közleményéből. A Jobbiktól később azt közölték, hogy megrendezik a szombati "kegyeleti megemlékezésüket", amelyet a bíróság jóváhagyott.

"Hányaknak kell még meghalni?" – Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

"Hányaknak kell még meghalni?" – Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor