szerző:
hvg.hu

Nyilaskereszt, Szálasi-idézet, felhívás zsidók kiirtására, ízléstelen cigányviccek – a Jobbik helyi szervezetei rendszeresen tesznek közzé hasonló tartalmakat nyilvános Facebook-oldalukon. A párt szóvivője „nem vállal felelősséget az ott megjelent tartalmakért.”

Rendszeresen osztanak meg uszító képeket, szövegeket a Jobbik-alapszervezetek hivatalos Facebook-oldalaikon. Bár a párt vezetői rendszeresen visszautasítják, hogy a Jobbik antiszemita, fajgyűlölő vagy hungarista lenne (márciusban a Jobbik első fokon pert nyert Karsai László történész, ellen, akit jó hírnév megsértése miatt pereltek, miután egy interjúban neonácinak nevezte a pártot), a helyi szervezetek kommunikációja másra enged következtetni. A szervezetek Facebook-idővonalain rendszeresek a zsidókat és cigányokat általánosságban gyalázó, nem ritkán erőszakra uszító szövegek, de felbukkan a tiltott önkényuralmi jelképnek számító nyilas zászló, illetve Szálasi-idézetek.

Kattintson galériánkért!
©

Az itt közölt fényképeket elküldtük Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivőnek. Kérdésünkre, hogy mennyiben azonosul a párt ezekkel a megnyilvánulásokkal, azt válaszolta, „a Jobbik a facebook oldalakat nem tartja pártkontroll alatt, így az ott megjelent tartalmakért felelősséget nem tudunk vállalni.” Szerinte hivatalosnak csak jobbik.hu, és az egyéb jobbik.hu-ra végződő honlapok számítanak. Hozzátette, a „Facebook oldalak feltöltői és szerkesztői sok esetben nem szervezeti vezetők, vagy tagok, hanem magánszemélyek.”

Mirkóczki szerint a képekkel „mindazonáltal egy nagyon fontos dologra hívtuk fel a figyelmüket”, ezért a „Jobbik át fogja tekinteni a Facebook-oldalak tartalmát és magát az egész a kérdéskört.” Arra a kérdésre, hogy valóban mondhatjuk-e, hogy a Jobbik nem rasszista vagy neonáci, ha a felületein ilyen tartalmak jelennek meg, illetve, hogy szerinte egy „keresztény erkölcsi alapokon álló pártra” (a Jobbik saját meghatározása) vall-e ez a stílus, nem kívánt válaszolni.

Kattintson galériánkért!
©

Bár Mirkóczki szerint a közösségi oldalon folytatott kommunikáció nem tekinthető hivatalosnak, sok minden utal arra, hogy az érintett Facebook-oldalakat a helyi szervezetek tagjai szerkesztik. Több oldalon a helyi vezetőkről készült, máshol nem látható fotók találhatók, a profilok ismerősei vagy „lájkolói” között megtalálhatók a Jobbik parlamenti képviselői is. A Facebook-oldalakra a hivatalos jobbik.hu-s oldalakon is találhatunk hivatkozásokat: például a szazhalombatta.jobbik.hu-n szerepel hivatkozás a cigányok felgyújtásán poénkodó Facebook-profilra. A nagykökényesi alapszervezet weboldalán szereplő link szintén az „Megtisztul majd szép országunk, zsidót többet nem találunk” versikét közlő profilra mutat.

Nem először kerültek nagyobb nyilvánosság elé a Jobbik-alszervezetek Facebook-oldalain közzétett vállalhatatlan tartalmak. Tavaly Júliusban a Kettős Mérce blogg tett közzé egy képernyőfelvételt a Jobbik Ifjúsági Tagozat posztjáról, amelyen egy sárga csillagos embert felrúgó nyilaskeresztes karszalagos alakot ábrázolt "Felhívás" felirattal. Nem sokkal később a Rosszabbik.com nevű blog mutatott be hasonló képeket, amelyeket szintén jobbikos Facebook-oldalakon osztottak meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

"A Jobbik zsidóellenes hisztériája Boratra emlékeztet" – külföldi lapszemle

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló európai parlamenti jelentéstervezetről és a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűléséről közölt beszámolót, a Rzeczpospolita című lengyel újság a magyarországi antiszemitizmusról jelentetett meg írást, a The Daily Telegraph című brit lap a Jobbikról, míg a Financial Times című liberális lap európai kiadása az MNB hitelprogramjáról közölt cikket.

MTI Itthon

Tüntetők várták a Jobbik elnökét Bicskén

Mintegy nyolcvan tüntető fogadta Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét Bicskén, a Petőfi Művelődési Központ előtti téren, ahol a pártelnök lakossági fórumot tartott szerda este.

hvg.hu Itthon

Orbán még mindig betiltatná a szombati Jobbik-tüntetést

A Kúria elnökéhez fordult a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus ellen tervezett jobbikus tüntetés ügyében. Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja ugyanis a pénteki bírósági döntését, amely alapján végül mégis megtarthatják a demonstrációt – derül ki a kormányfő péntek délutáni közleményéből. A Jobbiktól később azt közölték, hogy megrendezik a szombati "kegyeleti megemlékezésüket", amelyet a bíróság jóváhagyott.

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Időt kérnek a gimnáziumok igazgatói

Időt kérnek a gimnáziumok igazgatói

Újabb komoly hibát találtak a Boeing 737 MAX-oknál

Újabb komoly hibát találtak a Boeing 737 MAX-oknál

Megszentelték a Balatont - fotó

Megszentelték a Balatont - fotó

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat