szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ügyvédi irodát is hadrendbe állított a kormányzat, hogy a jövőben határozottan reagálhassanak a médiában megjelent cikkekre - írja az Index. A bekeményítésre a lap szerint Győri Tibor miniszterelnökségi államtitkár vette rá a tárcákat, sajtófelelősökből álló akciócsoportot is felállítottak.

Az elmúlt hetekben a minisztériumok felszólítást kaptak, hogy keményebben reagáljanak az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent cikkek, riportok állításaira, amennyiben bennük hibát vagy valótlanságot vélnek felfedezni. A felszólítás a Miniszterelnökségről érkezett, ahol megelégelték, hogy tárcák az elmúlt két és fél évben csak a legritkább esetben álltak a sarkukra a médiával szemben - írja az Index.

A lap úgy tudja, hogy Győri Tibor, a Miniszterelnökség államtitkára volt a keményebb fellépés motorja. A Fidesz egykori jogtanácsosa, aki közel tíz évig volt a Mahír egyik vezetője, 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként került a Miniszterelnökségre, és tavaly kapott államtitkári rangot.

Győri Tibor azt kérte a tárcáktól, hogy jelöljenek ki egy-egy állandó felelőst, akik a sajtóügyeket követik majd. Az Index információi szerint az államtitkár személyes megbeszélésre is összehívta a minisztériumi munkatársak csapatát, ahol bejelentette nekik, hogy a tárcák a jövőben nem mehetnek el szó nélkül az őket ért kritikák, vitatható állítások mellett.

A sajtóügyek jogi kezelésére a minisztériumok az elmúlt hetekben már megkötötték a képviselői megállapodásokat is három ügyvédi irodával.

A lap megkeresésére a Kormányzati Információs Központban azt közölték, hogy minisztériumi felelősök kijelölése és az ügyvédek szerződtetése nem jelenti azt, hogy a minisztériumok automatikusan és nagy számban bírósági pereket indítanának. A sajtóperek szokásos menete szerint első körben ügyvédi felszólításokat küldenek majd a tárcák is, amelyek tartalmazzák a kért szövegváltoztatásokat és a változtatásra megadott időintervallumot is.

A KIK szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a minisztériumok a róluk megjelent valótlanságokra még hatékonyabban reagáljanak, és a tevékenységükről korrekt, hiteles infromációk jelenjenek meg - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!