szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rakpartok lezárása miatt a tömegközlekedési eszközök használatára kéri a belvárosba vagy a belvároson át közlekedő budapestieket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az árvíz miatt több tömegközlekedési járat terelve közlekedik, más járatok pedig sűrűbben járnak.

Tarlós: lezárhatják a 2-es metró Batthyány téri megállóját

Tarlós István főpolgármester utasítására „a BKK és a BKV műszaki szakemberei áttekintették az árvízi védekezés kapcsán a budapesti metróhálózaton szükséges intézkedéseket. Az árvíz kizárólag a Duna alatt közlekedő M2-es metróvonalat érinti, azonban sebességkorlátozás bevezetése jelenlegi ismereteink szerint ezen a vonalon sem indokolt" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.  

"Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, a Batthyány téri állomás utasforgalom előtti lezárására sor kerül, így a vonatok azon az állomáson áthaladnak majd. Az intézkedés keretében az állomás polgári védelmi kapuit bezárjuk, így az M2-es vonalon a közlekedés akkor is fenntartható marad, ha a Batthyány téri aluljárót esetleg elöntené a víz" - tette hozzá a közlemény. 

"Ha a Batthyány téri állomás utasforgalom előtti lezárására sor kerül, arról időben tájékoztatást adunk és ebben az esetben az állomás környékén a BKK módosítja a buszjáratok közlekedését a megfelelő átszállási kapcsolatok biztosítása érdekében. Az M4-es metró munkaterületeit várhatóan az árvíz nem érinti, de a projektigazgatóság és a kivitelezők folyamatosan figyelik, észlelhető-e bárhol vízszivárgás” - írták.

Több helyen is tömegközlekedési korlátozást vezettek be Budapesten az árvíz miatt, illetve több utat is lezártak – írta kedd délutáni közleményében a BKK. 

Az óbudai Királyok útja le van zárva a közúti forgalom elől, ennek következtében a 34-es autóbusz jelenleg már terelve közlekedik, a 134-es busz útvonalán. A 934-es autóbuszokat a kedd esti üzemkezdettől a Királyok útja zárása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedtetik. A terelt útvonal nagyrészt megegyezik a nappali 134-es autóbusz útvonalával, de Békásmegyer felé érinti a Római úti lakótelepet is.

A Margitsziget lezárása miatt a 26-os autóbusz kedden este 19 órától nem közlekedik. A margitszigeti utat és a szigeti parkolót is lezárják kedd estétől. A Nánási út várható lezárása miatt a 106-os autóbusz várhatóan szerda reggeltől terelt és rövidített útvonalon közlekedik – a változás a hatóságok döntésétől függően lép életbe, amennyiben megvalósul, arról azonnal tájékoztatást adnak.

Június 6-án csütörtök üzemkezdettől a 2-es villamos a Lánchíd pesti aluljárójának várható víz alá kerülése miatt rövidített útvonalon, a Közvágóhídtól az Eötvös térig közlekedik. A 2-es villamos az Eötvös tér – Március 15. tér között csak az egyik vágányon közlekedhet, ami egyes napszakokban a megszokottól eltérő közlekedési rendet von maga után.

Hétköznap csúcsidőben két villamos mindig párban, egymás után indul a Március 15. tértől az Eötvös tér felé, míg a harmadikról át kell szállni a soron következőre, ami a megszokotthoz képest akár 3-6 perccel megnövekedett utazási időt jelent. Hétköznap csúcsidőn kívül mindegyik szerelvény elmegy az Eötvös térig, ugyancsak kettesével, azaz hozzávetőleg 5 perccel megnövekedhet az utazási idő a megszokotthoz képest. 

A 2-es villamospótló autóbuszokat a BKK meghosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar és Széchenyi István tér (Eötvös tér) között közlekedteti, így biztosítva az átszállást az Eötvös térig közlekedő villamosokhoz.

Az alsó rakpartok lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a BKK javasolja a 2-es villamos és a pótlóbusz helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamosok használatát, akik számára ez lehetséges.

A H5-ös HÉV forgalmát várhatóan csütörtök délután korlátozhatják – tette hozzá a BKK. A forgalomkorlátozás pontos időpontját a vízállás változásának függvényében, később határozzák meg és arról azonnal tájékoztatást adnak.

A korlátozás életbe lépésétől kezdve a H5-ös HÉV Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik, azonban a Margit hídi végállomás korlátozott kapacitása miatt a budapesti szakaszon a csúcsidőben ritkább, 8 perces követéssel. Munkanapokon a Margit hídig ritkábban közlekedő hévek mellett Békásmegyer és Kaszásdűlő között többlet kisegítő szerelvényeket is közlekedtetnek.

A Kaszásdűlőig közlekedő szerelvényekhez igazítva Kaszásdűlő és Árpád híd között, az Árpád hídon át Pestre H5-ös HÉV-pótló autóbuszokat is indít a BKK, munkanapokon kora reggeltől a késő esti órákig, 8-10 percenként közlekednek majd. Az Árpád hídnál a 34-es és 106-os járatok, valamint a pótlóbuszok megállóhelyeit a helyszínen közvetlenül egymás mögött alakítják ki. A H5-ös HÉV fent leírt korlátozásának pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást.

A Clark Ádám téri villamos aluljáró esetleges lezárásakor a 19-es és 41-es villamosokat a 18-as villamos vonalán a Széll Kálmán tér végállomásra terelve közlekedtetik, biztosítva a metró és a körúti villamos kapcsolatot. A lezárás pontos időpontjáról későbbiekben adnak tájékoztatást, de arra várhatóan leghamarabb csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor, a szerdai napon a villamosok még várhatóan egész nap eredeti útvonalon közlekednek.

Szerda reggeltől a rakparti utak lezárása miatt Budapest belső területeinek főbb gerincvonalain a BKK sűrített, rendkívüli menetrendet vezet be. Az M2-es és az M3-as metrók munkanapokon napközben sűrűbb követési rendben közlekednek és gyakrabban jár az 1-es villamos is munkanapokon napközben és a délutáni csúcsidőszakban.

Sűrítik a 4-es és 6-os villamosjáratokat, a 17-es villamos vonalán is sűrűbben járnak majd a villamosok munkanapokon a csúcsidőszakokban. A 18-as villamosok munkanapokon a csúcsidőkben és napközben is gyakrabban indulnak. A 9-es autóbusz vonalán is több jármű közlekedik – mind a csúcsidőszakokban, mind napközben sűrítik a vonalat.

A 86-os autóbusz vonalán szintén több autóbusz indul a végállomásokról, ugyanakkor a többletbuszok ellenére a rakparti utak lezárása miatt jelentős torlódások és késések várhatóak a Fő utca és a felső rakpartok térségében.
 
Az alsó rakpartok lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a tömegközlekedés igénybevételét, azon belül is elsősorban a sűrűbben közlekedő kötöttpályás eszközök használatát javasolja a fővárosiaknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél