szerző:
hvg.hu

A rakpartok lezárása miatt a tömegközlekedési eszközök használatára kéri a belvárosba vagy a belvároson át közlekedő budapestieket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az árvíz miatt több tömegközlekedési járat terelve közlekedik, más járatok pedig sűrűbben járnak.

Tarlós: lezárhatják a 2-es metró Batthyány téri megállóját

Tarlós István főpolgármester utasítására „a BKK és a BKV műszaki szakemberei áttekintették az árvízi védekezés kapcsán a budapesti metróhálózaton szükséges intézkedéseket. Az árvíz kizárólag a Duna alatt közlekedő M2-es metróvonalat érinti, azonban sebességkorlátozás bevezetése jelenlegi ismereteink szerint ezen a vonalon sem indokolt" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.  

"Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, a Batthyány téri állomás utasforgalom előtti lezárására sor kerül, így a vonatok azon az állomáson áthaladnak majd. Az intézkedés keretében az állomás polgári védelmi kapuit bezárjuk, így az M2-es vonalon a közlekedés akkor is fenntartható marad, ha a Batthyány téri aluljárót esetleg elöntené a víz" - tette hozzá a közlemény. 

"Ha a Batthyány téri állomás utasforgalom előtti lezárására sor kerül, arról időben tájékoztatást adunk és ebben az esetben az állomás környékén a BKK módosítja a buszjáratok közlekedését a megfelelő átszállási kapcsolatok biztosítása érdekében. Az M4-es metró munkaterületeit várhatóan az árvíz nem érinti, de a projektigazgatóság és a kivitelezők folyamatosan figyelik, észlelhető-e bárhol vízszivárgás” - írták.

Több helyen is tömegközlekedési korlátozást vezettek be Budapesten az árvíz miatt, illetve több utat is lezártak – írta kedd délutáni közleményében a BKK. 

Az óbudai Királyok útja le van zárva a közúti forgalom elől, ennek következtében a 34-es autóbusz jelenleg már terelve közlekedik, a 134-es busz útvonalán. A 934-es autóbuszokat a kedd esti üzemkezdettől a Királyok útja zárása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedtetik. A terelt útvonal nagyrészt megegyezik a nappali 134-es autóbusz útvonalával, de Békásmegyer felé érinti a Római úti lakótelepet is.

A Margitsziget lezárása miatt a 26-os autóbusz kedden este 19 órától nem közlekedik. A margitszigeti utat és a szigeti parkolót is lezárják kedd estétől. A Nánási út várható lezárása miatt a 106-os autóbusz várhatóan szerda reggeltől terelt és rövidített útvonalon közlekedik – a változás a hatóságok döntésétől függően lép életbe, amennyiben megvalósul, arról azonnal tájékoztatást adnak.

Június 6-án csütörtök üzemkezdettől a 2-es villamos a Lánchíd pesti aluljárójának várható víz alá kerülése miatt rövidített útvonalon, a Közvágóhídtól az Eötvös térig közlekedik. A 2-es villamos az Eötvös tér – Március 15. tér között csak az egyik vágányon közlekedhet, ami egyes napszakokban a megszokottól eltérő közlekedési rendet von maga után.

Hétköznap csúcsidőben két villamos mindig párban, egymás után indul a Március 15. tértől az Eötvös tér felé, míg a harmadikról át kell szállni a soron következőre, ami a megszokotthoz képest akár 3-6 perccel megnövekedett utazási időt jelent. Hétköznap csúcsidőn kívül mindegyik szerelvény elmegy az Eötvös térig, ugyancsak kettesével, azaz hozzávetőleg 5 perccel megnövekedhet az utazási idő a megszokotthoz képest. 

A 2-es villamospótló autóbuszokat a BKK meghosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar és Széchenyi István tér (Eötvös tér) között közlekedteti, így biztosítva az átszállást az Eötvös térig közlekedő villamosokhoz.

Az alsó rakpartok lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a BKK javasolja a 2-es villamos és a pótlóbusz helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamosok használatát, akik számára ez lehetséges.

A H5-ös HÉV forgalmát várhatóan csütörtök délután korlátozhatják – tette hozzá a BKK. A forgalomkorlátozás pontos időpontját a vízállás változásának függvényében, később határozzák meg és arról azonnal tájékoztatást adnak.

A korlátozás életbe lépésétől kezdve a H5-ös HÉV Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik, azonban a Margit hídi végállomás korlátozott kapacitása miatt a budapesti szakaszon a csúcsidőben ritkább, 8 perces követéssel. Munkanapokon a Margit hídig ritkábban közlekedő hévek mellett Békásmegyer és Kaszásdűlő között többlet kisegítő szerelvényeket is közlekedtetnek.

A Kaszásdűlőig közlekedő szerelvényekhez igazítva Kaszásdűlő és Árpád híd között, az Árpád hídon át Pestre H5-ös HÉV-pótló autóbuszokat is indít a BKK, munkanapokon kora reggeltől a késő esti órákig, 8-10 percenként közlekednek majd. Az Árpád hídnál a 34-es és 106-os járatok, valamint a pótlóbuszok megállóhelyeit a helyszínen közvetlenül egymás mögött alakítják ki. A H5-ös HÉV fent leírt korlátozásának pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást.

A Clark Ádám téri villamos aluljáró esetleges lezárásakor a 19-es és 41-es villamosokat a 18-as villamos vonalán a Széll Kálmán tér végállomásra terelve közlekedtetik, biztosítva a metró és a körúti villamos kapcsolatot. A lezárás pontos időpontjáról későbbiekben adnak tájékoztatást, de arra várhatóan leghamarabb csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor, a szerdai napon a villamosok még várhatóan egész nap eredeti útvonalon közlekednek.

Szerda reggeltől a rakparti utak lezárása miatt Budapest belső területeinek főbb gerincvonalain a BKK sűrített, rendkívüli menetrendet vezet be. Az M2-es és az M3-as metrók munkanapokon napközben sűrűbb követési rendben közlekednek és gyakrabban jár az 1-es villamos is munkanapokon napközben és a délutáni csúcsidőszakban.

Sűrítik a 4-es és 6-os villamosjáratokat, a 17-es villamos vonalán is sűrűbben járnak majd a villamosok munkanapokon a csúcsidőszakokban. A 18-as villamosok munkanapokon a csúcsidőkben és napközben is gyakrabban indulnak. A 9-es autóbusz vonalán is több jármű közlekedik – mind a csúcsidőszakokban, mind napközben sűrítik a vonalat.

A 86-os autóbusz vonalán szintén több autóbusz indul a végállomásokról, ugyanakkor a többletbuszok ellenére a rakparti utak lezárása miatt jelentős torlódások és késések várhatóak a Fő utca és a felső rakpartok térségében.
 
Az alsó rakpartok lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a tömegközlekedés igénybevételét, azon belül is elsősorban a sűrűbben közlekedő kötöttpályás eszközök használatát javasolja a fővárosiaknak.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bátorság: Egy autógyártó, amely nemet mond a divatterepjárókra

Bátorság: Egy autógyártó, amely nemet mond a divatterepjárókra

Többen meghaltak Olaszországban a hatalmas szél miatt

Többen meghaltak Olaszországban a hatalmas szél miatt

Kétszer annyi gyilkosság történhet Magyarországon, mint amennyit a rendőrség állít

Kétszer annyi gyilkosság történhet Magyarországon, mint amennyit a rendőrség állít

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Olyan gólt ütött az Újpest, amilyet hokipályán ritkán látni – videó

Olyan gólt ütött az Újpest, amilyet hokipályán ritkán látni – videó

F1: Tűz volt a McLaren garázsában, hárman megsérültek

F1: Tűz volt a McLaren garázsában, hárman megsérültek