szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amíg Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon a politikában van, a baloldal nem kerülhet ki a bankok és a multik szorításából - mondta Rogán Antal fideszes frakcióvezető a Fidesz Magyarország jobban teljesít című rendezvénysorozata keretében tartott előadásában csütörtökön Budapesten.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: a magyar baloldal a gazdasági érdekek rabja. Ezt tükrözi Rogán Antal szerint az MSZP-nek az a legutóbbi alkotmánymódosító javaslata is, amelyet a szocialisták benyújtottak a parlamentnek.

A javaslat szerint ha olyan döntés születik, amelynek eredményeként az Európai Unió Bíróságának döntéséből az államnak fizetési kötelezettsége származik, akkor azt azoknak a képviselőknek kell kifizetniük, akik így döntöttek - idézte fel a frakcióvezető. A kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy ilyen esetben más eszközökhöz, például szükség esetén a bankadó megemeléséhez nyúljanak. 

Ha a Ház elfogadná a szocialisták javaslatát, akkor minden egyes, a korábbi kormányzati ciklusban döntést hozó szocialista képviselőnek és kormánytagnak - köztük Bajnai Gordonnak, Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának - fejenként 1,5 milliárd forintot kellene befizetnie a kasszába - mondta Rogán Antal. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi három évben a kormány nem fogadott el olyan jogszabályt, amely miatt a magyar államnak fizetési kötelezettsége keletkezett volna, míg 2007-ben az akkori magyar parlament a kormánypártok szavazataival elfogadta az áfatörvényt, amely miatt 2011-ben az EU-bíróság több mint 289 milliárd forintos fizetési kötelezettséget rótt a magyar államra.

Rogán Antal a gazdaságpolitika utóbbi három évét értékelve kiemelte: Magyarország jobban teljesít ahhoz az időszakhoz képest amit a válságban a 2008 és 2010 közötti időszak jelentett. Magyarországon 2010-ben az államadósság és a költségvetési hiány növekvő pályán volt, a gazdaság visszaesett.

A mostani kormány azóta elvégzett munkájának eredménye azonban már néhány pozitív hírben is megtestesül. A legkedvezőbb hír az lenne, ha az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszterei arról döntenének jövő héten, hogy megszűnik a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás - mondta. Az ország ezzel lekerülne az európai szégyenpadról, ahová a szocialisták kormányzása miatt került - közölte a frakcióvezető.

Mint mondta, pozitív hír az is, hogy az utóbbi időszakban nemcsak a költségvetési hiány csökkent, hanem lassan az államadósság is; és a többi gazdasági mutató is arra enged következtetni, hogy Magyarország 2013-ban "egy egyelőre kismértékű, de egyre gyorsuló gazdasági növekedési pályára került".

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország az utóbbi három évben elkerülte azt a csapdát, amelybe számos európai gazdaság beleesett, vagyis hogy megszorításokkal próbálták kezelni a válságot.  "Azt az utat, amit Bajnai Gordon és kormánya is járt Magyarországon, amikor nyugdíjat csökkentett, amikor bért csökkentett (...), ezt az utat mi szándékosan nem vállaltuk" - mondta Rogán Antal.

A második Orbán-kormány kiterjesztette a közteherviselést, így a bankoknak és a nagyvállalatoknak is - amelyek az előző ciklus gazdaságpolitikájának nagy nyertesei voltak - ki kellett venniük a részüket az adósság visszafizetéséből, ez pedig komoly érdekeket sértett. Ezek az érdekek az ellenzéki képviselők felől folyamatosan visszaköszönnek a parlamenti politikában is - mondta Rogán Antal. 

A rezsicsökkentés bejelentésekor is hasonló volt a helyzet, "akkor is Bajnai Gordon első szava úgy szólt, hogy ez szélhámosság" - fogalmazott Rogán Antal, kiemelve, hogy a kormány bátran felvállalta az érdekkonfliktusokat nemcsak az energiaipari cégekkel, hanem a bankokkal is, és a magyar devizahiteles családok százezreinek számára hozott olyan megoldást, amely könnyebbé tette az életüket az elmúlt három évben. 

A frakcióvezető kiemelte: a Fidesz- és a KDNP-frakció minden alkalommal következetesen szembeszállt a legerősebb gazdasági lobbikkal is a magyar családok érdekében, míg a baloldal továbbra is a gazdasági érdekek rabja maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!