szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választásról szóló törvény jelenleg úgy szól, hogy 2013. június 30-a és a 2014-es általános parlamenti választás napja között már nem lehet megváltoztatni a választókörzetek határait. A változtatási tilalom kezdődátumát előbb szeptember 30-ra, majd július 15-re módosították.

Hét országgyűlési választókerület határát változtatná meg a fideszes Vas Imre a parlamentnek szerdán benyújtott törvénymódosító javaslatában. Azt is kezdeményezi, hogy a jelenleg hatályos június 30-i határidő helyett július 15-ig lehessen átalakítani a körzetek beosztását. Az indítványról már szerdán tárgyalhat és a jövő héten szavazhat – a várhatóan július 5-ig tartó nyári rendkívüli ülésszakán – a Ház.

Az ügy előzménye, hogy kedd délelőtt a Fidesz kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok képviselői a választójogi törvény módosításának szükségessége miatt. Ezt azzal indokolta Rogán Antal, hogy technikai okokból, a települési jegyzőkkel folytatott konzultáció után szükséges néhány, elsősorban budai választókörzet határának megváltoztatása. 

Délután még őszre halasztják, estére már rohamtempót ígérnek

A Fidesz frakcióvezetője aznap délután még azt közölte, hogy az erről szóló törvénymódosítást – miután az ellenzék nem támogatta a házszabálytól eltérést – csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés. A Hír Tv kedd esti műsorában viszont Rogán Antal azt mondta: az a véleménye, hogy ezt a döntést nem lehet őszre halasztani, ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a parlament még a nyári szünet előtt fogadja el a körzethatárok módosítását. Ezért kezdeményezték a parlament összehívását a jövő hétre is.

©

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény jelenleg úgy szól, hogy 2013. június 30-a és a 2014-es általános parlamenti választás napja között már nem lehet megváltoztatni a választókörzetek határait. A változtatási tilalom kezdődátumát – mint azt Rogán Antal kedden elmondta – szeptember 30-ra módosította volna a Fidesz, Vas Imre javaslatában azonban már július 15-e szerepel, mivel mégsem az őszi ülésszak elején, hanem várhatóan még a nyári rendkívüli ülésszakban dönt a Ház az átalakításról. 

Vas Imre indítványa hét fővárosi választókerület határát módosítaná, többségük Budán van. A politikus indoklása szerint a módosítás elfogadására azért van szükség, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek területe egyértelműen meghatározható legyen, továbbá hogy megfeleljen annak a rendelkezésnek, amely szerint az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője kedden azt mondta, a technikai jellegű változtatások nagyon fontosak, hogy "a választást meg tudjuk tartani", és ne kérdőjelezhessék meg a választások legitimitását. Jegyzők jelezték a problémákat, például hogy választókerületi határoknál felcserélték az utca két oldalát – fejtette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!