szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A DK elnöke reagált azokra a hírekre, amelyek szerint neki nem, csak pártjának jutna szerep a formálódó ellenzéki összefogásban. Ebben a formában Gyurcsányék nem fognának össze Bajnai és Mesterházy pártjával.

©

A demokratikus ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon a Demokratikus Koalíció (DK) "nem eladó, és a DK elnöke nem alku tárgya" – mondta egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök hozzátette: az összefogásnak két nagy akadálya is van, amelyek az MSZP és az Együtt–PM, illetve a DK és az Együtt–PM egymáshoz való viszonyában rejlenek.

Gyurcsány marad a DK arca

A Demokratikus Koalíció elnöke ezzel azokra a meg nem erősített hírekre reagált, amelyek szerint neki nem, csak pártjának jutna szerep a formálódó ellenzéki összefogásban.

Egy párt politikáját annak elnöke testesíti meg, ezért egy politikai erő nem engedheti meg, hogy ne az elnöke képviselje programját a törvényhozásban – jelentette ki.

Mindezzel együtt, ha valaki tárgyalni akar bármely kérdésről, annak állnak elébe – tette hozzá. Ha csak azt nem kéri valaki, hogy "operáltassam át magam nővé", minden javaslat megfontolható és megtárgyalható, mert nincs olyan indítvány, amelyik sértené a DK-t – jelentette ki.

Ezért nem fog össze az MSZP-vel és az Együtt–PM-mel

Az összefogásnak két nagy akadálya van, amelyből az első az MSZP és az Együtt–PM viszonyában van – ismertette véleményét. Úgy fogalmazott: ez nem program, hanem "ambícióvita", ugyanis az a kérdés, hogy közös vagy egyeztetett jelölteket állítsanak-e. Meglátása szerint az MSZP közös jelöltekre vonatkozó felvetése a támogathatóbb, de ha ezt fogadják el, akkor a listának is közösnek kell lennie. A párhuzamos listák három-öttel kevesebb képviselői helyet hoznak, ráadásul akkor egymással is versenyezni kell – hangsúlyozta.

Az összefogás második akadálya a DK és az Együtt–PM között zajló, a politikai szemléletről, a múlthoz, a 2002–2010 közötti időszakhoz való viszonyról szóló vita – jelentette ki.

B terv: kihagyják Bajnaiékat az összefogásból

"Nem tudom, hogy lesz-e összefogás, de reméljük, és dolgozunk érte" – összegzett. Szavai szerint az átfogó demokratikus öszefogás felépítése prioritást élvez, de "mindenki fejében ott van a B terv, ha ez nem jön össze".

Ha nem lesz teljes körű megegyezés, akkor el fog indul a tárgyalás az MSZP és a DK között, amelynek során végig kell gondolni, hogy létre lehet-e hozni egy szélesebb körű ellenzéki összefogást az Együtt–PM nélkül. A DK emellett arra is felkészült, hogy önállóan induljanak – mondta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy 830 településen van szervezetük, és mind a 106 választókerületben jelen vannak. Mindenütt elindult az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása, azzal a feltétellel, hogy a remélt összefogás esetén a többségüknek vissza kell lépnie – tette hozzá.

Gyurcsány-kampány indul a nyáron

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az ő ismertsége száz százalék körüli, és a választók közel nyolcvan százaléka hallott arról, hogy létezik a DK, csak 25 százalék tudja, hogy ő vezeti a pártot. Ezért a nyár második felétől olyan politikai kampányokba és akciókba kezdenek, amelyek során "azt kell megtanítani a választóknak, hogy Gyurcsány a Demokratikus Koalícióban politizál".

Azt is megjegyezte, hogy habár az utóbbi egy évben a legtöbb politikai akciót a DK hajtotta végre, most egy, a tavalyinál "akcióintenzívebb" ősszel fognak indítani, és ezt körülbelül karácsonyig tartani is fogják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Szingapúrba helyezi át főhadiszállását a Brexit-hívő brit üzletember

Szingapúrba helyezi át főhadiszállását a Brexit-hívő brit üzletember