szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leszedetné a hvg.hu oldaláról Orbán Viktor főtanácsadója a róla, utcán készült képeket, arra hivatkozva, hogy ő nem közszereplő. Habony Árpád jogi képviselője szerint a képekkel csak „gyalázkodó kommenteket” akartunk generálni. A tanácsadó máskor örömmel szerepelt a médiában, nyilatkozott az egyik színésznőhöz fűződő romantikus kapcsolatáról, számtalan kép jelent már meg róla, egyeseket maga Orbán Viktor helyezett ki a Facebook-oldalára.

Perrel fenyegeti a hvg.hu szerkesztőséget jogi képviselője útján Habony Árpád. Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójáról kedden este készültek képek egy budai étterem előtt, ahol információink szerint többek között Hajdú Péterrel vacsorázott. A képek alapján a korábban Lexust használó, majd – a 444.hu képe alapján – Audira váltó Habony Árpád ezúttal egy több tíz milliós Mercedes G-Class-t használ. Habony akkor használta a Lexust, amikor – a bírósági döntést ismertető Magyar Narancs februári cikke szerint – egy idős férfit leütött, annak feleségét pedig hasba rúgta, mert leléptek elé az útra.

Habony Árpád ügyvédje szerint „igen gúnyos hangnemű” cikkünknek „nyilvánvalóan semmi más indítéka, célja nincs, mint az, hogy olvasói(n)k számára érzelmektől túlfűtött, gyalázkodó ’kommentek’ közreadásához szolgáltassanak alapot”. Az ügyvéd, Karas Mónika azt is kifogásolta, hogy a hír mellé képet is mellékeltünk, pedig Habony Árpád „nem közszereplő” (vastag betűkkel írva – a szerk.), és „nem nyilvános közszereplésen” vett részt, így polgári peres eljárást indítanak a hvg.hu ellen, ha nem távolítjuk el 24 órán belül a képeket.

A bulvárt szereti

Jogi képviselője már korábban is támadta a médiát, amiért képet jelentetett meg Habonyról. Busch Béla, Habony ügyvédje a sajtónak februárban szétküldött leveleiben azt hangsúlyozta, csak azért, mert a Magyar Narancs beszámolt a 2011-es ügyről, visszaélt a védence személyes adataival. Habony védője azt kifogásolta, hogy a hetilap olyan szavakat használt a cikkben, melyek a jogi szaknyelvben nem pontosan azt jelentik, amit a köznyelvben – a törvényekben súlyosabb tényállításokra utalnak –, ezért „a becsület csorbítására alkalmasak”.

Akkor az ügyvéd arra figyelmeztette a médiát: mindenki, aki „a közlést megismétli vagy átveszi, elkövetheti a rágalmazás vétségét”, és számolnia kell a következményekkel. Busch akkor azt is jelezte, hogy Habony „személyét érintő, lejárató cikk fotója” miatt feljelentést tett visszaélés személyes adattal vétségére hivatkozva.

A Blikk korábban rendszeresen beszámolt Habony Árpád és Kapócs Zsóka színésznő kapcsolatának alakulásáról (szakításukról, újbóli egymásra találásukról). A napilap minden esetben a „miniszterelnök főtanácsadójának” titulálta Habonyt, akinek még a korát is megadta. Ezeket a cikkeket a Blikk olyan fotókkal illusztrálta, ahol a főtanácsadó és a színésznő egy vendéglátóhely teraszán látható. Hasonló körülmények között készült képet közölt a Bors is, sőt a Tv2 Aktív 2011 júliusában 3 perces műsoridőben számolt be Habony és Kapócs egymásra találásáról, illetve a színésznő Karády-estjeiről. A Kiskegyedben az volt olvasható, hogy a pár 2011 januárjában Rogán Antal születésnapi buliján találkozott. Habonyról és Kapócsról számos kép kering évek óta az interneten, ezeken rendszerint intim helyzetben, egymáshoz bújva láthatók – „nem nyilvános közszereplésen”. Kapócs is számos információt osztott meg Habonyról a Facebookon, amit több mint hatezres rajongótábora követhetett nyomon.

A Blikk szerkesztőségétől megtudtuk, a képek közreadásához a napilap nem kérte Habony beleegyezését, de nem is látták szükségesnek, hiszen a tanácsadó szívesen, többször is nyilatkozott a napilapnak. 

„Minden szavukat és cselekedetüket”

A hazai bírói gyakorlat szerint az, aki közfeladatot lát el, nagyobb nyilvánosság tűrésére köteles. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság már 1994-ben kimondta, hogy közszereplésnek minősül az a megnyilvánulás, amely a szűkebb vagy a tágabb társadalom életét, a helyi vagy az országos viszonyok alakulását befolyásolja.

Szűk, nem nyilvános körben
©

Az Ab akkor egy, az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatára is kiterjedő jog-összehasonlító elemzést is végzett, és hivatkozott arra, hogy a strasbourgi bíróság több esetben megállapította: „A közszereplést vállaló személyeknek vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket, így nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben.”

Így néz ki Habony kitakarva, de ettől még közszereplő
©

Habony Árpádnak viszont jelenleg – az eddig nyilvánosságra került információk alapján –, nincs semmilyen hivatalos posztja, igaz, ettől hatása van a közéletre. Az Index év elején sikertelenül próbálta kideríteni, hogy a miniszterelnök főtanácsadójaként emlegetett Habony kitől kap fizetést, ha kap egyáltalán a tevékenységéért, ugyanakkor az is igaz, hogy nem képviselő, és nem is indult jelöltként. Viszont rendszeresen látni azokon a rendezvényeken, ahol Orbán Viktor megjelenik. A hvg.hu parlamenti tudósítói szerint rendszeresen megjelenik a Miniszterelnökségen: államtitkárokkal, politikai vezetőkkel, illetve Rogán Antal frakcióvezetővel lehet együtt látni – gyakran fotókon is.

Forrásaink szerint hosszú évek óta ő tartja egyben a miniszterelnök-pártelnöknek különféle tanácsokat adó stábot, nagy ráhatása van a Fidesz politikájára, több kihelyezett frakcióülésen, zárt stábértekezleten is fotó készült róla – ezeket például Orbán Viktor közzé is tette a Facebook-oldalán, a távirati iroda is közölte a képek egy részét. Ezek között van olyan kép is, ami „nem nyilvános közszereplésen” készült, hanem szűk körben, Orbán stábja körében, ahova a sajtó nem kapott bebocsátást. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Habonynak nincs rendszeres jövedelme?

Semjén Zsolt kormányfő-helyettes szerint Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpádnak nincs szerződéses kapcsolata a kormányzattal, Habony nem kap fizetést a kormányzati tanácsadó szerepét betöltő Századvég-csoporttól és rég nem termel pénzt a Színes Tinták nevű cége sem - írta az Index.

MLF Itthon

Apró hibán múlott Habony súlyosabb büntetése

Akár két évet is kaphatott volna Habony Árpád, ha a verekedés sértettjei hatékonyabban képviselik az érdekeiket a bíróságon. Bár a miniszterelnöki tanácsadó ügyvédje sajtóhoz eljuttatott leveleiben azt sugallja, hogy nincs szó bűnösségről, tettlegességről, az ügyészség hvg.hu-nak küldött válasza és a törvények szerint formai hibákon múlott, hogy Habony ilyen olcsón megúszta az ügyet. Az ügyvéd arra is utal, hogy védencének megsértették személyiségi jogait, ebben az esetben az a kérdés, hogy Orbán Viktor tanácsadója közszereplő-e.