szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vonnak be több segélyt és jövedelemkiegészítő ellátást a segélyplafon alá - ezt válaszolta Doncsev András , az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett írásbeli kérdésére.

Mint ismert, tavay ősszel a kormány azt mondta, segélyezési plafont készítenek elő, amely szerint senki nem kaphat több segélyt, mint amennyi a munkával elérhető legalacsonyabb jövedelem. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavalyi csomagjában 8-10 milliárd forintnyi megtakarítást irányzott elő a segélyplafonnak köszöhetően.

Ezzel kapcsolatban azonban felmerült a kérdés, hogy milyen ellátások kerülnek be a segélyplafon alá, az önkormányzatok által adható eseti szociális ellátások közé tartozik ugyanis többek között az átmeneti segély, vagy a temetési segély is.

Doncsev András Szél Bernadett írásbeli kérdésére adott válaszában azonban kifejtette, a kormány megerősítette és újjászervezte a közfoglalkoztatási rendszert, és csak olyan lépéseket vezettek be, "amelyek a segélyek munkaellenes hatását csökkentik".

Doncsev magyarázata szerint ilyen eszköz volt a segélyplafon közfoglalkoztatási bérhez viszonyított meghatározása a nem foglalkoztatott aktív korúaknak nyújtott jövedelempótló ellátásoknál. Ez a nem foglalkoztatható személyeknek nyújtott rendszeres szociális segélyt és a foglalkoztathatóknak biztosított foglalkoztatást helyettesítő támogatást érinti, amely a nettó minimálbér helyett a közfoglalkoztatási bér 90 százalékában került meghatározásra (2012-ben ez 42 326 forint, 2013-ban 44 508 forint volt).

Doncsev emlékeztet, az egy háztartásban kapott ellátás összege nem haladhatja meg a közfoglalkoztatási bér 90 százalékát akkor sem, ha a háztartás egy tagja rendszeres szociális segélyben, másik tagja foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, további, "elsősorban jövedelemkiegészítő típusú ellátásoknak" a segélyplafonba való bevonása azonban nem szerepel a kormány napirendjén, vagyis az eseti ellátások összegét nem fogják maximálni.

Ugyanígy nemleges választ adott Doncsev András Szél Bernadett azon kérdésére is, hogy bevezeti-e a kormány a már sokat emlegetett "szociális kártyát", amiről a Világgazdaság korábban azt írta, már a következő félévben megjelenhet.

Doncsev közölte, egyelőre csupán a pénzbeli és természetbeni ellátások egységes nyilvántartásáról van szó, nem pedig a szociális kártya bevezetéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”