szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szombati melegfelvonulát követően szélsőségesek által megtámadott Derdák Tibor, Orsós János és harmadik társuk hétfőn voltak tanúkihallgatáson a rendőrségen. Azt mondják, további lépéseket fontolgatnak, mivel a rendőrök kérésük ellenére sem segítettek nekik a támadókkal szemben.

Hétfő délután közel öt órán át folyt a Budapest Pride után szélsőjobboldaliak által megtámadott három ember tanúmeghallgatása a BRFK-n. Mint egyikük, Orsós János, a sajókazai Dr. Ámbédkar iskola tanára elmondta, egy óra után ültek le a rendőrökkel és este hat után végeztek.

Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét és egy harmadik társukat egy körülbelül 30 fős csoport támadta meg a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően. A NOL Tv felvételein jól látszik, hogy neonácik egy csoportja veszi körül az érintetteket, akiket csak a rendőrök jelenléte tart vissza, miközben azt kiabálják nekik "Ha nem lennének itt (mármint a rendőrök), már szar se lenne belőletek, csókoljátok meg a lábukat, hogy megvédenek benneteket".

Szombaton az Andrássy úton mintegy tízezren vonultak az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek jogegyenlőségéért. Ez volt az eddigi legnagyobb Budapest Pride, a hvg.hu tudósítói szerint rengeteg volt a külföldi. A Pride mellett állt ki 20 nagykövetség, és 400-nál is több szervezet csatlakozott a Budapest Pride-ot támogatókhoz. Az eseményről Nagyítás galériát közöltünk.

A rendőrség korábban közölte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Budapest Pride felvonulás, illetve az eddig bejelentett és tudomásul vett további hat rendezvény valamennyi résztvevője gyülekezési jogának gyakorlását biztosítsa úgy, hogy térben egymástól elkülöníti őket.

A szombaton megtámadott három férfi kifogásolta, hogy – bár a rendőrök hamar a helyszínen voltak – nem tettek érdmei kísérletet támadóik beazonosítására, és elfogására. A BRFK viszont az eset után közleményt adott ki, miszerint a megtámadottak nem tudtak pontos személyleírással szolgálni, és orvosi látleletet sem sikerült utólag beszerezni sérüléseikről, egyiküket kivéve.

„A rendőrség honlapján megjelent közlemény úgy állít be minket, mintha nem mondtunk volna igazat, ez sérti az emberi méltóságunkat, így a tanúvallomásom során kértem, hogy ezt is foglalják jegyzőkönyvbe. Először nem akarták beleírni, csak nyomatékos kérésemre történt meg ez” – mondta Orsós János, hozzátéve, hármuk közül Glonczy László kért látleletet még aznap a Fiumei úti kórházban, Derdák Tibor és ő másnap vetettek fel ilyet, de mindkettő zúzódásokról, az ütlegek és rúgások által okozott véraláfutásokról szól.

„Nem értettem a rendőrök hozzállását. Tévéfelvételek is vannak róla, hogy halálosan megfenyegetnek minket, és erre sem tettek semmit a rendőrök. Az is furcsa volt, hogy az érdekelte őket: kinek, mikor nyilatkoztunk, szerintem ehhez semmi közük” – mondta Orsós János, aki szerint „nem hagyják annyiban a dolgot”. „Most még nem tudom, hogy mit teszünk, én tanár vagyok, nem jogász, de vannak jogászaink, egyeztetünk velük, és biztos, hogy további lépéseket teszünk az igazunkért” – mondta Orsós János.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál