szerző:
MTI

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a "Gyurcsány-Bajnai-időszak politikájával", amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el.

Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak. A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.

A kormánypárti politikus kiemelte, Magyarország az elmúlt három évben talpra állt, és elég erőssé vált ahhoz, hogy saját erőből finanszírozza magát. A kabinet munkájával elérte az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, aminek gyümölcse, hogy a pedagógusok megkaphatják régen várt, kiszámítható és hosszú távú bérrendezésüket - fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte azt is, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha az ország a Bajnai-kormány politikáját folytatja.

A szóvivő szerint ugyanis ha Magyarország a kormányváltás után továbbra is Nemzetközi Valutaalap és az EU segítségére támaszkodott volna, akkor Görögország sorsára jutott volna, ott éppen szerdán jelentettek be újabb, a pedagógusokat és a közszférát érintő megszorításokat.

Hoppál Péter emellett blöffnek nevezte Bajnai Gordonnak a pedagógusbérek 15 százalékos emelésére vonatkozó ígéretét. A volt kormányfő ugyanis hivatali idejében éppen ennyivel csökkentette a tanárok reálbérét - mondta, feltéve a kérdést, a baloldal kormányra kerülése esetén nem vonná-e vissza a kabinet által most bejelentett 60 százalékos béremelést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!