szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM azt követeli, hogy függesszék fel a használatarányos útdíjfizetési rendszer (e-útdíj) üzemeltetését, javítsák ki a hibákat, állapítsanak meg egy méltányos és a környezeti szempontokat érvényesítő tarifarendszert - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Jávor Benedek.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szerint a tesztelés nélkül bevezetett rendszer "a bevételi kényszertől hajtva kompromittálja" a környezeti szempontból elengedhetetlenül fontos használatarányos útdíjat, miközben súlyos károkat okoz vállalkozásoknak. A független képviselő hozzáteszi: "a mohóságtól hajtva" tesztelés nélkül egyből élesben alkalmazták "az utolsó pillanatban hevenyészett módon felállított rendszert, ami káoszt okozott". Túlszámlázásokkal, az informatikai rendszer összeomlásával, bonyolult, bürokratikus ügyintézéssel jellemezhető a leginkább az, amit a Fidesz e-útdíj címén összehozott - jelenti ki az Együtt-PM elnökségi tagja. 

A használatarányos útdíjfizetési rendszer a hónap elején indult el. Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége főtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón kérte a rendszer átmeneti leállítását. Indoklásként elmondta, a tapasztalataik alapján a rendszer rosszul számláz, és ezzel megkárosítja a vállalkozókat. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára aznap egy másik sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 300 ezer úthasználónak mindössze egy százaléka reklamált az e-útdíj bevezetésének első hetében, de a fedélzeti eszközök szaporodásával a problémák csökkennek. 

Völner Pál közölte azt is: az első heti útdíjbevétel meghaladta a 2,8 milliárd forintot, a díj nagysága versenyképessé teszi a vasutat a közúti szállítással szemben. A rendszer pozitív hatása az is, hogy a nyugati határ mentén haladó teherautóknak nem éri meg kitérőt tenniük Ausztriából Magyarországra az olcsóbb úthasználat miatt - tette hozzá az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain