szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség megalapozottnak látta a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját. Az érintett vezetők összejátszottak az ügyfelekkel egy csalásban.

Vádemelési javaslattal zárta le egy takarékpénztár három korábbi munkatársával szemben a hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya - közölte honlapján a rendőrség hétfő este.

A közleményben nem nevesített takarékpénztár 2007 októbere és 2009 áprilisa között tizenegy gazdasági társaságnak nyújtott 90 millió és 140 millió forint összegben beruházási hitelt, amelyekhez az ingatlan-, illetve ingó fedezeteket általában egy magyarországi cég, valamint magánszemélyek biztosították.

A közlemény szerint a takarékpénztártól hitelt igénylő ügyfelek egymással üzleti kapcsolatban álltak, és szerződést kötöttek a tőke egymás közötti elosztásáról, annak közös felhasználásáról. A felvett hitelek azonban egyetlen ügyfélnél, majd pénzügyi műveleteken keresztül egy másik gazdasági társaságnál összpontosultak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a takarékpénztár vezetői vagyonkezelési köztelezettségük megszegésével a gazdasági társaságok hiteleit szándékosan különálló ügyfélként kezelték, bár tudtak az egyes gazdasági társaságok közötti gazdasági összefüggésekről és üzleti kapcsolatukról. A nyomozóhatóság szerint így hozzájárultak ahhoz, hogy a takarékpénztárt különösen jelentős vagyoni hátrány érje.

A rendőrség az ügyben "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett bűnsegédként történő elkövetésének megalapozott gyanúját" állapította meg. A büntetőeljárás nyomozási szakaszát a hatóság a napokban lezárta, az iratokat vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészség részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak

Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak

3,4 milliárd forintért hirdetik, hogy Magyarország családbarát

3,4 milliárd forintért hirdetik, hogy Magyarország családbarát

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök