szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A teljes népesség körében lényegében változatlan a pártok népszerűsége, a pártválasztók körében kissé csökkent az MSZP támogatottsága - közölte a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) a júliusi kutatásának eredményét. Az előző hónaphoz hasonlóan 26 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az MSZP tábora pedig a júniusi 13 százalék után júliusban 11 százalék.

A közlemény szerint az ezer ember megkérdezésén alapuló, a felnőtt lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott a pártok támogatottsága a teljes népesség körében. Így júliusban az előző hónaphoz hasonlóan 26 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az MSZP tábora pedig a júniusi 13 százalék után júliusban 11 százalék.

A július 10. és 17. között végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a pártválasztóknál a Fidesz-KDNP népszerűsége szintén változatlan, júniusban és júliusban egyaránt 48 százalék, az MSZP támogatottsága viszont négy százalékponttal csökkent, 20 százalékra.

Mint írták, a többi parlamenti párt támogatottsága is stagnálónak nevezhető: a Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júniusról júliusra 7 százalékról 8 százalékra, a pártválasztóknál pedig 13 százalékról 15 százalékra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az előző havi 3 százalék után jelenleg 2 százalékon, a pártválasztók között pedig a júniusi 5 százalékot követően ebben a hónapban 3 százalékon áll.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül változatlanul 4 százaléknyi szavazót vonz, míg a pártválasztók körében az elmúlt havi 7 százalék után most 8 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1 százalékról 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2 százalékról 4 százalékra nőtt.

Az előző hónaphoz képest a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya sem változott, júniusban és most is 46 százalék, így a választóknak továbbra is csaknem a fele nem tudja vagy nem mondja meg pártszimpátiáját - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken