szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A romagyilkosságok brutális részleteiről beszélnek tárgyilagosan ismert színészek az X Kommunikációs Központ videóiban.

Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a főszereplői azoknak a kisfilmeknek, melyek a romagyilkosságok áldozataira emlékeztetnek – közölte a filmeket készítő X Kommunikációs Központ.

Mint írják, Magyarországon a második világháború óta nem fordult elő olyan faji indítékú támadás, mint a 2008-2009-es, romák elleni gyilkosságsorozat.

Szerdán szólaltak fel az utolsó szó jogán a romagyilkosság vádlottjai. Ügyükben augusztus 6-án hirdet ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék. Korábban hármukra tényleges életfogytiglant kért az ügyész, a negyedrendű vádlottra határozott időtartamú büntetés kiszabását kérte.

A vád szerint az elkövetők rasszista indíttatásból hajtották végre cselekményeiket, volt, ahol éjjel rágyújtották a házat az alvó roma családra, majd az udvaron lesben állva a lángok közül gyermekeivel a karján menekülő apát a kisfiával együtt agyonlőtték, egy másik éjszakai támadásnál pedig álmában több lövéssel kivégeztek egy özvegyasszonyt, leányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Az ügyészség szerint az elkövetők a támadássorozatban összesen mintegy 80 lövést adtak le, és tucatnyi gyújtópalackot hajítottak romák otthonaira, amivel összesen mintegy félszáz ember életét veszélyeztették, a hat halálos áldozat mellett volt öt életveszélyes és öt súlyos sérült is, köztük nők és gyerekek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt