szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lázonganak a legnagyobb budai zöldterület, a Tabán megmentéséért küzdő civilek a park közepére épített wellnessközpont és szórakozóhely ellen. A helyi lakosok szerint az éjjel is nyitva tartó terasz annyira hangos, hogy nem tudnak aludni tőle, ráadásul az Oxygen elé tervezett parkoló „sebet ejtene” a parkon. A szórakozóhely zajszintméréssel próbálja lezárni a vitát, az önkormányzat pedig fogadkozik, hogy nem tervez parkolót. Az iratok és egy polgármesteri levél viszont mást mutat.

„Még a füldugó sem használ, éjjel fél egykor ment a duc-duc-duc. Ez főleg nyáron elviselhetetlen, amikor nyitott ablakok mellett próbálunk aludni” – dühöngött a főváros első kerületében élő Ádám Erzsébet. A hvg.hu tudósítóját július végén valóságos lakossági fórum fogadta, amikor a Tabán tetején található kutyafuttatónál az Oxygen Wellness ügyeiről érdeklődtünk.

A tabáni sport és rekreációs központ május végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a házirendje megváltoztatásával nem engedett be a centrumba egy korábban rendszeresen oda járó mozgássérült kisfiút. Akkor az Oxygen sajtóközleményben reagált az esetről beszámoló 444.hu cikkére, azt hangsúlyozva, hogy azonnal jelezniük kellett volna az édesapának, hogy speciális igényű gyermekének fogadására nincsenek felkészülve, és azt nem tudják megoldani. (Mint a hvg.hu megírta, nem ez volt az első eset, hogy egy tehetős ügyfelekre specializálódott fitnessközpont nem vállalta a speciális figyelmet igénylő gyerekek felügyeletével járó „kényelmetlenségeket”.)

Június végén megnyílt az Oxygen tetején, a szabad ég alatt egy partizóhely is – ahol a bemutatkozó Youtube-videó szerint koktélozni, táncolni, jakuzzizni lehet –, amely annyira zavarja az ott élőket, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek a Terasz nevű szórakozóhely ellen. Az is bosszantja a helyieket, hogy híre ment, az önkormányzat belement egy 20 helyes parkoló megépítésébe is, miközben az Oxygennek van mélygarázsa.

Az önkormányzat is fülel

Amihez a pesti belvárosi szórakozónegyedek lakói hozzászokhattak a bulinegyedben, annak a töredéke is valóságos lázadást szült az I. kerületben. Mivel a tabániak egy jelentős része kutyatartó, ezért naponta többször találkoznak az Oxygen melletti parkban, így nem hamar híre ment, hogy a Naphegy-Tabán Környezetvédő és Városszépítő Egyesület aláírásokat gyűjt a Terasz ellen. Július közepére 387 aláírás gyűlt össze, amit be is adtak az önkormányzatnak.

A Terasz napközben - nagy a kisugárzása
©

A Terasz megnyitása után a wellnessközpont melletti önkormányzati sporttelep igazgatója birtokvédelmi panaszt tett, ezt követően megkeresték a céget, amely csökkentette a hangerőt – tájékoztatta a hvg.hu-t az I. kerület polgármesteri hivatala. Mint megtudtuk, zajszintmérést nem végeztek, viszont az önkormányzat emberei a kapcsolatfelvétel után három alkalommal kimentek a telepre, és azt tapasztalták a hivatal szerint, hogy nincs hangos zene. A polgármesteri hivatal szerint egyébként az ügy még nem zárult le, ezért további információkat nem tudnak szolgáltatni, így arra sem válaszoltak, miért tett birtokvédelmi bejelentést a sporttelep igazgatója.

Vitatja a tabániak panaszait a Teraszt és a wellnessközpontban éttermet működtető Vinopolis Magyarország Kft., amely július 15-én zajkibocsátási vizsgálatot készítetett egy erre szakosodott céggel. Az eredményeket összefoglaló tanulmányt az Oxygen sajtósa, Makaresz Rita elküldte a hvg.hu-nak, ebben az szerepel, hogy a hely mindenben „megfelel az előírt zajhatárérték követelményeknek”. Makaresz a válaszlevelében azt írta, azért is furcsállják a helyiek tiltakozását, mert olyankor is futottak be panaszok, amikor a Terasz „felújítás miatt nem üzemelt”.

Új vigalmi negyed?

Ezzel szemben több lakos is arra panaszkodott szerdán a hvg.hu-nak, hogy továbbra is zavarja őket a zene, emiatt Sásdiné Székely Katalin múlt hét pénteken este fél 11 körül újra bejelentést tett a rendőrségen. A helyi lakosok az Oxygen állításaira reagálva azt mondták, miután nem tudnak aludni, nem érdekli őket, mekkora a jogszabályokban megengedett zajszint, és ragaszkodnak hozzá, hogy még ennél is legyen csendesebb a hely. Miután a Tabán Buda egyik legnagyobb zöldövezete, a Terasz pedig annak közepén, a szabad ég alatt működik – ottjártunkkor egy táblára az volt kiírva, hogy éjjel 3-ig –, éjszaka, amikor az autók zaja is elül, a hangok sokkal könnyebben terjednek, mint a sűrűn beépített pesti kerületekben.

A Tabán közepén – harc a levegőért
©

A tabáni civilek egyenesen azt vallják, a wellnessközpont – azáltal, hogy az önkormányzat telkére épült – a budavári lakosoké, a működtető cégnek elsősorban az ő igényeiket kellene kiszolgálnia.

Tarlós tanácsnokát is leverték

A tabániak évek óta harcolnak azért, hogy a ne érje bántódás Buda legjelentősebb, Vár mögötti parkját. Két évvel ezelőtt Tarlós István – korábban pedig Demszky Gábor – volt tanácsnoka találta ki, hogy a Tabán „alulhasznosított terület”, ezért” a turizmus fellendítése érdekében” 22 borospincét, egyfajta vigalmi negyedet kellene kialakítani. Bojár azt tervezte, hogy a Dunán átvezető gyalogos híd be tudná csatornázni Pestről a turistákat, akiket a pincék mellett koncertekkel lehetne szórakoztatni.

A tervek ellen hetek alatt 8 civil szervezet 3412 aláírást gyűjtött össze, az elképzelés végül elhalt.

Az önkormányzatnak küldött tiltakozó leveleikben rendszeresen felemlegetik, hogy a központ megépítését évekkel ezelőtt azért támogatták, mert a kerület vezetése és az építető azt ígérte, segíteni fog helyieknek, hogy „sportos, egészségesebb életet élhessen”, ehhez képest a civilek szerint most egy „új vigalmi negyed” van kiépülőben, ahol a tehetősek, az „elit” szórakozik. A helyiek arra is panaszkodnak, hogy az esti mulatság után az Oxygen mellett lévő játszótér tele van szórva cigicsikkekkel, amit a civilek szerint a szórakozóhely vendégei pöckölnek el.

Érdeklődésünkre, hogy a Terasznak van-e működési engedélye, I. kerület úgy válaszolt, a bulizóhelyet működtető étteremnek van. Majd közölték, hogy egy jogszabály alapján nem kell külön engedély a Teraszra, és mivel folyamatban lévő ügyről van szó, egyelőre nem tudnak további információkkal szolgálni. 

„Elvi döntés”

Nemcsak a zaj, hanem az állítólag tervbe vett parkoló ellen is tiltakoznak a helyiek. Az önkormányzat tavaly tárgyalt egy 20 férőhelyes parkoló kialakításáról, melyben egy helyet a mozgássérülteknek tartanának fönn.

Szabad tilosban parkolni?

A rendszeresen beduguló Krisztina körútról a Budaörsi út felé „szökést” biztosító tabáni kis utcák rendkívül túlterheltek. A zavartalan közlekedés érdekében a keskeny Naphegy utcában a wellnessközpont oldalán egy megállni és várakozni tilos, illetve egy várakozni tilos KRESZ-tábla tiltja a parkolást. Ezt sokan nem veszik figyelembe: a helyeik által készített fényképek szerint az egyik szombati napon több autó állt a táblák alatt.

Sásdiné Székely Katalin szerint egy alkalommal, amikor a zaj miatt kiszálltak a rendőrök, az egyik lakó megkérdezte őket, miért nem büntetik a tilosban állókat. A rendőrök a kérdésre érdemben nem válaszoltak, mire Sásdiné panaszt tett a Fővárosi Rendőr-főkapitányságon. Erre a rendőrök kiszálltak, de most sem büntettek, csak figyelmezető cédulát tettek az autókra. V. Naszályi Márta a hvg.hu-nak azt mondta, őt a jegyző arról tájékoztatta, azért nem léphetnek fel még a közterület-felügyelők a tilosban állók ellen, mert még nem kapták meg a Belügyminisztériumtól az azonosítójukat.

A városszépítő egyesület attól tart, hogy a zöldterületből vesznek majd el, vagy fákat vágnak ki az Oxygen környékén, mert az előtte futó út túl keskeny ahhoz, hogy parkolókat válasszanak le belőle. A polgármesteri hivatal a hvg.hu-nak határozottan cáfolta, hogy bármiféle parkolót alakítanának ki. A kerület válaszadással megbízott munkatársa azt hangsúlyozta, még azt sem tervezik, hogy felfestéssel parkolóhelyeket alakítsanak ki a Naphegy utcán, mindössze újraaszfaltozzák az utcát, és járdát építenek az Oxygen oldalán.

Ezdőterem – kinek építették?
©

Az Oxygen sajtósa pedig azt közölte, hogy a központ „jelenlegi parkolóit fizikailag nem tudja és nem is kívánja növelni, információik szerint „az önkormányzat fejlesztéseket tervez a környéken, azok megvalósulásához készek” hozzájárulni.

Csakhogy a parkolóügyben az egyes nyilatkozatok és a főpolgármesteri hivatal honlapján található dokumentumok igencsak ellentmondásosak. December 11-én Budapest városüzemeltetési főosztálya útépítési engedélyt adott egy, az Oxygen által felkért tervezőiroda tervei alapján. A dokumentációban az olvasható, hogy 19+1 úttal merőleges, és 7 párhuzamos parkoló épülhet az Oxygen mellett. Arra is van utalás, hogy az építkezés nemcsak közterületet, hanem azt a telket is érintheti, amelyre az Oxygen épült, sőt, az iratokban fakivágásokra is vannak utalások.

A dokumentációból kiderül, hogy a „wellnessközpont főbejárata előtti közterületi parkolók” című tervhez októberben a polgármester és a kerületi jegyző is hozzájárult. A kerületi főépítésznek ugyanakkor voltak aggályai: szerinte most is keskeny az Oxygen mellett lévő két kis utca, a 19+1 parkoló „látványa sivár”. A Budapesti Közlekedési Központ pedig jelezte, nem ért egyet a merőleges, „zöldfelület csökkenésével” járó parkolók kiépítésével. Július közepén a polgármester, Nagy Gábor Tamás levélben értesítette a tiltakozó lakókat, „elvi döntés van” arról, hogy nem épül parkoló. Ugyanakkor a levélben megjegyezte, vizsgálják, hogy érdemes-e egyirányúsítani az Oxygenhez vezető utcát, és ebben az esetben bevonnák a fizető övezetbe – ami egyet jelent azzal, hogy mégiscsak lehetővé tennék a parkolást. Az önkormányzatnál a hvg.hu-val azt közölték, hogy a cég már átutalt 5 millió forintot Budavárnak a tervezett fejlesztésekre.

Exkluzív hely

Bár a kerület 25+15 évre átadta a centrum hasznosítását az Oxygen Wellness Kft. számára – amely élvezi a vállalkozás hasznait –, az önkormányzatnak komoly jogosítványai vannak, ha a cég nem teljesíti a vállalásait. Ugyanis az első Orbán-kormány, illetve a 2002-2010 között kötött PPP-megállapodásoktól eltérően a 2006-ban kötött szerződés szerint Budavárnak nem kell várnia 25 évig, rögtön a centrum befejezése után az épület tulajdonosa lett. (A szerződést V. Naszályi Márta PM-es önkormányzati képviselő kérte ki az önkormányzattól és adta át a hvg.hu-nak.) Az építés 2,5 milliárdos költségét álló konzorcium cserében nem fizet bérleti díjat.

Az Oxygen vállalta, hogy a kerület lakosai számára különféle kedvezményeket ad. Így a kerületi lakosok 20 százalékos, a Polgármesteri Hivatal dolgozói pedig 10 százalékos kedvezményt kaphatnak a jegyárból. A korcsolyapályát elviekben ingyen használhatják a kerületi iskolások (a jégpálya megépítése volt a feltétele annak, hogy további 15 évig működtethesse a cég a központot). A tabániak arra panaszkodtak a hvg.hu-nak, hogy a pálya mégsem ingyenes. Az önkormányzat szerint viszont félreértés történt: nem a cég, hanem egy korcsolyatanár szedett pénzt az egyik télen a szülőktől. A helyiek szerint az árak olyan magasak, hogy a kedvezmények ellenére sem tudják igénybe venni az Oxygen szolgáltatásait, így azt csak a tehetősebbek látogatják – más kerületekből.

A 2010 decemberében megnyílt központot a Ramiris Rubin Zrt. építette, amelynek tulajdonosa 2007 és 2012 között az offshore-nak tekintett Cipruson volt bejegyezve, jelenleg egy New York-i cég a tulajdonosa. A megnyitón jelen volt a szintén ciprusi hátterű működtető, Oxygen Wellness Kft. ügyvédje, Seszták Miklós is, aki 2010 óta a KDNP parlamenti képviselője, a párt alelnöke. A Teraszt is működtető Vinopolisnak korábban a Parlament melletti Falk Miksa utcában volt egy exkluzív borozója, innen költözött a Naphegyre. A pesti borozó a kormánypárti politikusok egyik kedvenc helye volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját