szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új buszjáratot indít szombaton a Budapesti Közlekedési Központ 226-os számmal, amely bővíti a Margitsziget és az Óbudai-sziget megközelítési lehetőségeit. A járat a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között lehet utazni a nyári időszakban hétvégéken és ünnepnapokon.

Az egyre népszerűbb kirándulóhelynek számító Óbudai-sziget eddig hosszas gyaloglással csak a H5-ös hév Filatorigát megállójától volt elérhető. Figyelembe véve a beérkezett megkereséseket és igényeket Tarlós István főpolgármester felkérte a Budapesti Közlekedési Központot, hogy az érintettek bevonásával változtasson ezen a helyzeten - közölte a BKK. A július első felében lefolytatott társadalmi egyeztetésen a válaszolók túlnyomó többsége támogatta az új járat elindítását.

Az eddigi 234-es járatot felváltó új 226-os busz a Nyugati pályaudvar M végállomásról indul és a Margitszigeten, valamint Óbudán keresztül a Kaszásdűlő H megállóig a megszűnő 234-es járat útvonalát követi.

Innen a járat a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – Óbudai-szigetre vezető híd – Május 9. park útvonalon éri el a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Visszafelé a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon halad, majd a Bogdáni úttól a Nyugati pályaudvar M felé a 234-es járat jelenlegi útvonalán közlekedik.

A régi-új szakaszon a következő megállóhelyeket érinti az autóbusz: Jégtörő utca; Május 9. park; Sporttelep; Óbudai-sziget, hajóállomás; Óbudai-sziget, végállomás. 

Az új 226-os járat Kaszásdűlő H nevű megállóját a Nyugati pályaudvar M felé új helyre helyezik át: a buszok a Mozaik utcában, a Szentendrei útra való befordulás előtt állnak meg. A többi járat megállóhelye változatlanul a Szentendrei úton marad.

Az új 226-os autóbusz a nyári időszakban, május 1-jétől szeptember 30-áig közlekedik majd hétvégén és ünnepnapokon, naponta reggel fél 9 és este negyed 7 között tizenöt percenként. Az első járat a Nyugati pályaudvar M végállomásról 08:26-kor, az utolsó 18:14-kor indul. Az Óbudai-szigetről az első autóbusz 08:54-kor, az utolsó pedig 18:39-kor indul.

A 226-os autóbuszra – hasonlóan a megszűnő 234-es autóbuszhoz – csak az első ajtón lehet felszállni, miközben az autóbuszvezető ellenőrzi a menetjegyek és a bérletek érvényességét.

A 234-es autóbusz a 226-os járat elindításával megszűnik. Ezzel egy időben a 234-es autóbuszok indulási idejében a 134-es járattal utazhatnak az arra járók Békásmegyer, Újmegyeri tér és a Szentlélek tér H végállomások között. A Margitszigetet minden nap érintő 26-os autóbusz útvonala, menetrendje és megállói változatlanok maradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!