szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egymást tiszteletére, összefogásra szólított fel Áder János az augusztus 20-i tisztavatáson. A Hősök terén elmondott beszédébe beépítette Kennedy elnök gondolatát is.

Magyarország a történelem sikeres nemzeteihez tartozik, hiszen ma független, saját magáról dönteni tudó ország, az Európai Unió és a NATO tagja.  De – tette hozzá - amíg lesz egyetlen egy gyerek, aki éhezik, egyetlen dolgozni akaró és tudó ember, aki nem kap munkát, egyetlen pár, aki nem vállalhat gyermeket, és egyetlen idős ember, aki nélkülözni kényszerül egy élet munkája után, addig nem lehetünk elégedettek.

Ehhez mindenkinek be kell látnia, hogy saját magának is felelőssége van mind saját mind a nemzet boldogulásában. Áder – nem megnevezve a forrást - tulajdonképpen idézte John Fitzgerald Kennedy 1961-es beiktatásán tett mondását: „Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni.”

A köztársasági elnök leszögezte, akkor gyarapodott az ország, amikor képesek voltunk szót érteni önmagunkkal. „Ma is szükség van egy új kiegyezésre arról, miként tehetjük jobbá közösen értékeinket” – mondta. Hozzátette, nem kell a vitákat félretenni, de több megértés kellene egymás iránt tanúsítanunk, és jobban meg kell becsülni minden magyar teljesítményét.

©

A köztársasági elnök erre jó példaként említette a közelmúltban végzett sikeres dunai árvízi védekezést, amelynek során "különös erő" mozdult meg mindenkiben, és "lélekben az egész ország ott állt a gáton, az árral szemben".

A honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy Magyarországot ma is honvédjei védik meg, akik "vállalják, hogy az év 365 napján megmozdulnak, ha szükség van rájuk". Hende Csaba kiemelte: az országot ezer éven át azok tartották meg, azok építették fel és azok védték meg, akik teljesítették a kötelességüket, és most is azok tartják meg, akik elvégzik a munkát, akikre lehet számítani.
  
Idén száz honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. A honvédelmi tárca vezetője azt mondta: ők valami olyasmire tették fel az életüket, ami messze túlmutat önmagukon. "Nagyszerű fiatalok, akik nem félnek a kötelességtől, és az életüket bátran és becsületben akarják leélni" - jelentette ki. Hende Csaba a leendő honvédtisztektől azt kérte: legyenek méltóak elődeikhez, és váltsák valóra a kimondott szót: "a hazáért mindhalálig!"


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?