szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alstom szerint a 2-es vonalon futó száztíz Alstom Metropolis metrókocsiból négynél tapasztaltak keréklaposodást, amelynek okát a BKV-val együtt jelenleg is vizsgálják.

A Metróért Egyesület szerdán azt közölte Facebook-oldalán, hogy valamennyi forgalomban lévő Alstom metrókocsinál tapasztalták ezt a hibajelenséget.

Az Alstom csütörtökön cáfolta, hogy valamennyi kocsi érintett lenne. Közlésük szerint négy kocsi egyes kerekein figyeltek meg keréklaposodást, ennek okát a BKV-val közösen vizsgálják. Hozzátették, hogy egyedi hibáról van szó, amely az utasok biztonságát nem veszélyezteti.

A Metropolis szerelvények eddig összesen 1,2 millió kilométert tettek meg, minden szerelvény átlagosan 53 ezer kilométert futott az alagútban, a kerekek úgynevezett simítóesztergálása 90 ezer kilométerenként esedékes. A négy érintett kocsin ezt az Alstom előbbre hozta, és térítés nélkül javítja.

Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezetének vezetője az MTI-nek szintén cáfolta, hogy az összes szerelvény érintett lenne. Mint mondta, információi szerint pár kocsin figyeltek csak meg laposodást, illetve volt olyan is, amelyen ehhez a hibajelenséghez hasonló hangok voltak, de később kiderült, hogy azt más okozza.

Elmondása szerint a kerekek laposodása akkor fordul elő, ha azok állóra fékezés közben megcsúsznak, a hiba nem futásteljesítményhez vagy korhoz kötött. Az Alstom szerelvényein blokkolásgátló (ABS) is működik, amely gátolja a kerekek csúszását, de a sínkoronán lévő szennyeződés még okozhat olyan blokkolást, amitől nem gördülnek, hanem csúsznak a kerekek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ