szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zárt tárgyalás rendelt el a Fővárosi Törvényszék bírája Liebe Attila perén, aki arról vált ismertté, hogy úgy tartotta, fojtogatási szituációkat gyakorolva kell a színészmesterség fortélyait elsajátítani. A férfi egy lányt megfojtott, egy másikat majdnem megölt, többször is megjárta a börtönt. Liebe most azért indított pert, mert szerinte a róla megjelent cikkek és riportok családi életének megromlásához vezettek.

Többek között az Indexet, az RTL Klubot és a TV2-t citálta bíróság elé Liebe Attila személyiségi jogainak megsértése miatt. A Fővárosi Törvényszéken folyó per még a közepén tart: szerdán a férfi zárt tárgyaláson beszélt arról, miért romlott meg a családi élete a a média miat. Az eljárás ideje alatt – az átmeneti jogerős döntés alapján – a férfi által sérelmesnek tartott, rá vonatkozó elnevezést a média nem használhatja, közölte a hvg.hu-val a felperes Liebe ügyvédje, Soós Ádám még a tárgyalás előtt.

Rosszul elsült fojtogatós szituációk

Liebe Attila rendező-oktató a nyolcvanas években színházi jelenet, a hiteles fojtogatás illusztrálása közben megfojtott egy lányt. A történtek miatt a férfi börtönbe került. Szabadulását követően Veszprémben indította újra színitanodáját. Nem sok szerencsével, ugyanis az egyik szituációs játék során majdnem megismétlődött a korábbi eset, a lány azonban szerencsére túlélte a gyakorlatot. Liebe Attilát ekkor újabb, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A kilencvenes évek végén szabadult, ám nem sokára újabb büntetőeljárás terheltje lett, miután a vád szerint két lánynak az ózdi temetőben mutatta meg, milyen a hiteles fojtogatás. Ebben az ügyben a férfit végül bűncselekmény hiányában felmentették. Liebe ezek után sem hagyott fel azzal, hogy fiataloknak tartson színházi képzést. 2008-ban internetes toborzásba kezdett, ekkor már Dornay néven. A színitanoda csak részben volt fizetős, mivel a férfi a szociálisan hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat ingyen oktatta volna a színészmesterségre.

Liebe állította, változtatott a módszerén

Akkor az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az alapok maradtak, a módszerein viszont változtatott. Megjegyezte azt is, hogy szerinte a színész számára a halált a legnehezebb eljátszani. Mivel a Liebe (Dornay) Attila oktatásában megmaradt a fojtogatós szituáció eljátszása, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság akkor közleményt adott ki, hogy figyelmeztesse a fiatalokat arra: ne menjenek bele veszélyes szituációs játékokba. Az üggyel kapcsolatban azonban semmit nem tehettek, mert - mint a megyei szóvivő akkor megjegyezte - az nem bűncselekmény, ha valaki a számítógép előtt ülve webkamerán keresztül instruál színjátszókat.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség elhatárolódott Liebe tevékenységétől, kijelentve, hogy a férfi nem a tagjuk, nincs tudomásuk általa jegyzett színi előadásról. Az amatőr színjátszók és –társulatok szakmai szövetségének elnöke pedig elmondta, tudomásuk szerint Liebe „semmiféle kézzelfogható színházi tevékenységet nem folytatott, a rendelkezésre álló adatok szerint képzettsége nincs - még B-kategóriás (azaz amatőr) rendezői, színjátszói vizsgája sem.” Hozzátette: „Az ő esztétikai köntösbe öltöztetett aberrációjának semmi köze a közkézen forgó színházi elvekhez, nézetekhez. A legbosszantóbb, hogy folyton Sztaniszlavszkijra és az ő beleélésre vonatkozó elméleteire hivatkozik, miközben mindaz, amit ő művel, nem más, mint szélhámosság.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni