szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demonstrálnak a budapesti orosz nagykövetség előtt az Oroszországban hatályos "meleg propagandát tiltó" törvény ellen. A rendőrség tudomásul vette a keddre szervezett tüntetést.

"Az orosz törvényhozás sorra hozza az LMBTQ embereket súlyosan diszkrimináló, őket alapvető jogaikban, többek között a békés gyülekezés jogában is korlátozó törvényeket. A legutóbb elfogadott, úgynevezett "meleg propagandát tiltó" törvény azonban már nem egyszerűen a meleg közösség ellen irányul, hanem lábbal tiporja a szólásszabadságot - és lehetetlenné teszi többek között a melegséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet, és felvilágosító munkát is" - olvasható a kedd estére tervezett tüntetés Facebook oldalán.

"A homofób törvénykezés következményeként Oroszországban az utóbbi időben megszaporodtak az LMBTQ emberek ellen elkövetett erőszakos gyűlöletbűncselekmények - sokkoló felvételek láttak napvilágot például csoportos bántalmazás áldozatául esett meleg tinédzserekről is. Az állami homofóbia nem csupán közvetlen káros hatása miatt elutasítandó, hanem azért is, mert jól láthatóan bátorítólag hat a hétköznapi homofób bűncselekmények elkövetőire is" - írják a szervezők.

A budapest orosz nagykövetség elé szervezett demonstráció csatlakozás ahhoz a világméretű titltakozási hullámhoz, amit a szentpétervári G-20-as csúcstalálkozó, vagyis a világ vezető gazdasági hatalmainak oroszországi összejövetele okán erre a napra Európa és a világ számos más országában meghirdettek.

A tüntetés az nagykövetség Bajza utcai épülete előtt, az Andrássy úti oldal felőli járdára lett meghirdetve szeptember 3-án kedden 18 és 19:30 között. A rendőrség a tüntetést tudomásul vette.

A demonstráció bejelentője egy belföldi magánszemély.

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti.

A törvény életbe lépése óta először július végén szabtak ki büntetést az orosz hatóságok külföldiekre: négy holland állampolgárt három évre kitiltottak Oroszország területéről. A nemzetközi közösség élesen bírálta a törvényt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!