szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gergely-naptár szerint szeptember 5-én – a gyakorlatban már szeptember 4-én napszálltakor – beköszönt a zsidó újév, a rós hasána. Orbán Viktor levelet írt a zsidósághoz.

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi zsidó közösséget és vezetőit a zsidó újév, a rós hasána alkalmából.

A kormányfő "jó és édes évet" kívánt a címzetteknek és a magyarországi zsidóságnak azokban a leveleiben, amelyeket Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomó vezető rabbinak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjének, Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének és Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének küldött el az 5774. zsinagógai év alkalmából – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

A Gergely-naptár szerint szeptember 5-én – a gyakorlatban már szeptember 4-én napszálltakor – beköszönt a zsidó újév, a rós hasána. A zsidó naptár szerint 5774. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és függésére Istentől emlékeznek.

Korábban Gyurcsány Ferenc adott ki héber idézetekkel teli újévi üdvözletet a zsidó újév alkalmából. Ebben egyebek közt a sófár hangjáról és a választási megújulásról írt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!