szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat – mondta Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes kedden újságíróknak, miután kiderült, hogy az MSZP sem a Demokratikus Koalícióval, sem Fodor Gábor liberális pártjával nem köt választási megállapodást.

Tóbiás József elmondta: a két kisebb párt teljesíthetetlen kéréseket fogalmazott meg. A DK kilenc egyéni választókerületet és öt-hat listás helyet kért, a szocialisták viszont összesen 35 körzetet engedtek volna át szövetségeseiknek, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt – közölte. Hozzátette, a lista első harminc helyéből kettőt adtak volna át a Demokratikus Koalíciónak, amely ezt sem tartotta elfogadhatónak. Jelezte ugyanakkor, hogy helyi, önkormányzati szintű megállapodásokra mindkét párttal készek a szocialisták.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, nem tart attól, hogy a kisebb pártok önállóan indulnak, mert a választási győzelem szempontjából legfontosabb megállapodás megszületett: a 106 egyéni választókerületben közösen állít jelöltet az MSZP és az Együtt–PM. Az MTI kérdésére arról is beszélt, mérlegelték, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepeltetése a listán hozzájárulna-e a kormányváltáshoz, és – részben felmérések alapján – arra jutottak: ez nem segítené Orbán Viktor leváltását.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke azt mondta: nem rajtuk, hanem a szocialistákon múlt, hogy a két párt nem tudott megállapodni. Szerinte ennek oka az volt, hogy az MSZP az Együtt–PM-mel megkötött egyezség után már nem tudott újabb körzeteket felajánlani. Fodor Gábor ezt hibának tartotta, de bírálta Bajnai Gordon pártszövetségét is, amiért a szocialistákkal ellentétben nem is tárgyalt a kisebb pártokkal.

A liberális párt három egyéni választókerületben szeretett volna jelöltet állítani, és közös listán indult volna az MSZP-vel, a listán pedig három biztos befutó helyet kért, illetve három olyat, ami különösen jó szereplés esetén mandátumot ért volna.

A szocialisták ezt elutasították, és tárgyalási alapnak sem elfogadható javaslatot tettek – közölte Fodor Gábor, jelezve, így önállóan indulnak a választáson. Arra nem tudott válaszolni, hogy ez hány egyéni választókerületben sikerülhet, de azt mondta: szinte az összes budapesti kerületben és több nagyvárosban is megalakult helyi csoportjuk.

Fodor Gábor még az egyeztetés előtt
©

Kedden korábban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szintén azt jelentette be, hogy eredménytelenek voltak a tárgyalások az MSZP-vel, és a DK egyedül fog készülni a választásokra.

Gyurcsány azt mondta, az MSZP az általuk igényelt kilenc helyett négy, valószínűleg nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak, és minden 25. listás helyet, ez pedig egy mindössze legfeljebb 2 fős DK-frakcióra lett volna elég. Emellett Gyurcsánynak sem egyéniben, sem listán nem lett volna szabad elindulnia, és ha a DK politikája eltért volna az MSZP és az Együtt-PM-től, akkor annak nem adhatott volna hangot.

A DK-val való egyeztetés után az MSZP azt mondta, Mohácson, Marcaliban, Keszthelyen és a XII. kerületben állíthattak volna jelöltet a DK-sok, illetve a lista első tíz, valamint második húsz helyében kaphatott volna helyet DK-s politikus.

Schmuck Andor szociáldemokrata pártja és az MSZP között múlt pénteken szakadtak meg a tárgyalások, miután az MSZP nem adott garanciát Schmucknak, hogy teljesítik 15 pontos nyugdíjasokkal kapcsolatos javaslatcsomagjukat. Schmuck Andor azt mondta, önállóan indul a 2014-es választásokon, és mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet fog indítani.

©

Mesterházy Attila a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM szövetséggel kötött – közös egyénijelölt-állításról, de külön listás indulásról szóló – megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával. Kedd délutánra mindhárom kis párttal meghiúsult a megállapodás.

A szocialisták szombaton választmányi ülést tartanak, itt szentesítik az Együtt–PM szövetséggel kötött megállapodást. A listaállításról a végső szót az október második felében esedékes kongresszus mondja ki, de azt még egy előkészítő választmányi ülés megelőzi majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi az a myhvg?

Mi az a myhvg?

Kezdődhet a Brexit-tárgyalások újabb köre

Kezdődhet a Brexit-tárgyalások újabb köre

Gréczy Zsolt pert nyert a Pesti Srácokkal szemben

Gréczy Zsolt pert nyert a Pesti Srácokkal szemben