szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös egyéni jelöltek, külön lista – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön. Közös miniszterelnök-jelölt sem lesz, ellenzéki győzelem esetén az alakíthat kormányt, akinek listájára többen szavaznak – ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja.

"Létrejött az Orbánt leváltó szövetség" – jelentette ki Mesterházy Attila csütörtökön a Bajnai Gordonnal tartott sajtótájékoztatón. Mesterházy szerint arról állapodtak meg, ki hol indít jelöltet, de mindkét szervezet közös jelöltnek tekinti az indulókat. A kampánynak lesznek közös arculati elemei. Bajnai Gordon azt mondta, ez egy "döntő pillanat", megköszöni a választók eddigi türelmét, és "a mai nappal kicseleztük Orbán Viktort" – ezzel az Együtt 2014 vezetője a Fidesz által kidolgozott új, egyfordulós, az ellenzéki pártok együttműködését kikényszerítő választási törvényre utalt.

©

Az ellenzéki szervezetek közti megállapodás fő eleme, hogy koordinált indulás lesz. Azaz egyelőre sem közös miniszterelnök-jelölt, sem közös lista nem lesz, csak abban állapodtak meg, hogy az egyéni választókerületekben az ellenzéki képviselőjelöltek nem indulnak egymással szemben, elkerülve, hogy megosszák az egyfordulós választási rendszerben a kormányt leváltani akaró szavazótömböt. A két szervezet abban is megállapodott, hogy az MSZP 75, az Együtt-PM 31 választókerületben indíthat jelöltet. A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szerint azért jó a bejelentett konstrukció, mert a választók egy jelentős többsége nem egy pártra akar elsősorban szavazni, hanem kormányváltást akar, és szerinte ez a megoldás jó erre. Bajnai azt mondta, biztos, hogy az Együtt 2014-PM szövetség listája eléri a 10 százalékot (szövetségben induló pártoknak ekkora a parlamenti küszöb – a szerk.)

Elővették a Horn-projektet

A miniszterelnök-jelölt személyében úgy állapodtak meg, hogy eldöntötték: hivatalosan a két szervezet listájának élén álló személyt nem nevezik majd kormányfőjelöltnek. (Utoljára 1994-ben fordult elő ilyen, amikor az SZDSZ a kampányban jelezte: nem hajlandó belépni egy Horn Gyula vezette kormányba. Horn ezért csak listavezető volt, a szocialisták nem nevezték kormányfőjelöltnek, majd a választások után az SZDSZ elfogadta Hornt miniszterelnöknek).

Viszont az a párt adhatja választási győzelem esetén a miniszterelnököt, amelyik listájára többen szavaznak. A megállapodás lényege, hogy a kevesebb szavazatot kapó fél feltétel nélkül elfogadja ellenzéki győzelem esetén a másik listavezetőjét kormányfőnek. Bajnai szerint ez összhangban van a múlt pénteki felvetéssel, azaz "a választók döntsék el", ki legyen a miniszterelnök. (Múlt pénteken a felek előválasztást javasoltak a személyi kérdés eldöntésére.)

A külön lista, koordinált egyéni indulás ötletét a június óta folyó MSZP–Együtt-tárgyaláson – mint korábban megírtuk – az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai szorgalmazták, előtte pedig lehetőségként feltűnt egy Bajnai Gordon stábja által készített, tavaly nyáron megjelent tanulmányban is, amely az ellenzéki győzelem esélyeit és technikai feltételeit taglalta az új választási rendszer tükrében.

©

Mesterházy bejelentette, megkezdi a tárgyalásokat a többi ellenzéki szervezettel, így a DK-val, a Fodor Gábor-féle Liberális Párttal és a szociáldemokratákkal is, hogy őket is bevonja az ellenzéki együttműködésbe. Újságírói kérdésre – hogy beveszik-e a volt kormányfőt az együttműködésbe – válaszolva Mesterházy azt mondta, jónak tartja Gyurcsány Ferenc azon, a napokban tett kijelentését, hogy a személyi ambíciókat háttérbe kell szorítani, és minden szereplőnek így kell viszonyulnia a tárgyalásokhoz.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta, Szegeden és Miskolcon két választókerület van, mindkét szervezet indulni akar a két városban, de pontosan ezért meg tudnak állapodni, nincs vita, ki indul.

Hosszú volt az út

A két szervezet közötti tárgyalások június 21-én kezdődtek, Horn Gyula volt kormányfő temetése után. Forrásaink szerint a felek az első pillanattól kezdve bizalmatlanul méregették egymást, ráadásul a több hétig tartó egyeztetés a meglévő bizalmatlanságot konzerválta. Az MSZP lényegében csomagban kívánt tárgyalni és egyetlen opciót tartott elfogadhatónak: ha Mesterházy a miniszterelnök-jelölt, ők adják a jelöltek többségét, és csak néhány helyet adnak az Együtt-PM jelöltjeinek, akik az országos listán például csak minden negyedik-ötödik helyet foglalhatták volna el.

Az Együtt-PM ezzel szemben először a választókerületi jelöltekről szeretett volna megállapodni, utolsó ajánlatuk szerint a 106 egyéni körzetből 35-öt szerettek volna maguknak, 71-et hagytak volna a szocialistáknak. Utóbbiak viszont csak akkor mentek volna bele ebbe az arányba, ha Mesterházy a miniszterelnök-jelölt. Erre javasolta Bajnai, hogy folytassanak le egy előzetes kampányt, amelynek a végén a két párt által megbízott közvélemény-kutatók nagymintás felmérései döntötték volna el, ki az alkalmasabb közös listavezetőnek.

Az Együtt-PM még a tárgyalások alatt kiszivárogtatta javaslatát az ATV-nek, amit Mesterházy hadüzenetnek nevezett, és előkapta a teljes, közvetlen, és az egyéni jelöltekre is kiterjedő előválasztás ötletét, amit korábban, párton belüli viták során vonakodott elfogadni. Ezt az Együtt-PM vezetői kivitelezhetetlennek és túl drágának nevezték, és reménykedtek, hogy Mesterházy csak blöfföl. Jávor Benedek, a PM társelnöke a hvg.hu-nak már múlt szombaton azt mondta: a legfontosabb, hogy egy egyéni választókerületekben megszülessen a megállapodás: mindenütt csak egy "kormányváltó" jelölt legyen, vagyis nem zárta ki a koordinált indulás lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kettőkor bejelentést tesz az MSZP és az Együtt-PM

Az MSZP-delegáció és a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM küldöttség a szocialista pártelnök irodájában tanácskozik a Képviselői Irodaházban csütörtök kora délután. A nepszava.hu szerint már csütörtökön vagy pénteken megállapodhat a két fél. Kettőkor sajtótájékoztatót tartanak.