szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Németh Lászlóné miniszteri biztosa lesz a második ember a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál – értesült a hvg.hu. Both Zoltán 2011 óta a kormány legfőbb infokommunikációs szakembere, megbízásából adódóan nemcsak a kormányzati, hanem a bírósági és az ügyészségi hálózatra is rálátott, forrásaink szerint ő volt – az időközben bíróságon elbukott – negyedik, állami tulajdonú mobilszolgáltató egyik szellemi atyja. Ő kaphatja feladatául a negyedik szolgáltató újraindítását.

„Both Zoltán, hírközlési igazgató Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság” – olvasható a Hírközlései és Informatikai Tudományos Egyesület által szervezett MediaNet2013 konferencia programjában. A tanácskozást október 3-ra hirdették meg, a program már napok óta kint van az egyesület honlapján. Információink szerint viszont az NMHH belső hálózatán csak kedden jelent meg, hogy igazgatóvá nevezik ki a miniszteri biztost – eddig nem is volt ilyen tisztség a hatóságnál.

A hvg.hu úgy tudja, kormányzati szándék szerint ő kerülhet a médiahatóság hírközléssel foglalkozó elnökhelyettesi posztjára is. A hírközlési igazgatói poszt pár nappal ezelőtt jelent meg az NMHH szervezeti és működési szabályzatában (szmsz), amelyet szeptember 12-én tettek közzé a hatóság honlapján, és az adatok alapján szeptember 11. óta hatályos.

Távozott Szalai jobbkeze

Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettesi megbízatása közös megegyezéssel - az új szmsz hatályba lépése után egy nappal -  szűnt meg szeptember 10-én. Korábban az NMHH-nál Mátrai volt a felelős a negyedik – a bírósági pereskedés miatt megtorpant – mobilszolgáltató elindításáért, illetve a piacon lévő három mobilszolgáltató frekvenciaszerződéseinek újratárgyalásáért. A korábbi elnökhelyettes négy nappal azután jelentette be távozását, hogy bejelentette: stratégiai megállapodást kötött a Magyar Telekommal, a Vodafone-nal és a Telenorral, melynek keretében a cégek 100 milliárd forintot fizetnek be az államháztartásba, az állam pedig 2022-ig meghosszabbítja a szerződéseiket a 900 és 1800 frekvenciákra.

©

Mint korábban megírtuk, Mátrait még az áprilisban elhunyt Szalai Annamária kérte fel a posztra 2010-ben. Forrásaink szerint a médiaügyekkel foglalkozó elnöknek „korlátozott volt a tudása” hírközlési területen, ezért kérte fel a korábbi tapasztalatai alapján a piaci viszonyokat ismerő Mátrait. Egy, a szakterületet jól ismerő fideszes forrás szerint a kormánypárt környezetében nem sok hírközléshez értő szakember volt, és mivel Mátrai jóban volt Szalaival és a volt fejlesztési miniszterrel, Fellegi Tamással, rá esett a választás. (Az NMHH-nál történt, állítólag a titkosszolgálatokkal összefüggő botrányról itt olvashat részletesebben.)

A gerinc agya

Both Zoltán személyében ismét egy olyan szakember kerül az NMHH vezető székébe, aki jó kapcsolatokat ápolt a volt fejlesztési miniszterrel. Both még 2011 márciusában került az állami tulajdonban lévő – eredetileg piackutatásokkal foglalkozó – Kopint-Datorg Zrt. igazgatótanácsának élére.

Ma már ez a cég felelős a kormányzati infokommunikáció nagy részéért, szerepe Both elnöksége idején bővült. A társaságot 2011-ben keresztelték át Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatóvá (NISZ), amely tavaly megvette a Magyar Telekomtól a rendvédelmi szervek (rendőrség, mentő, tűzoltóság, katasztrófavédelem) rádiós rendszerét működtető céget. Idén a NISZ részt vett az elektronikus közszolgáltatási rendszereket fejlesztő és üzemeltető – az adás-vételről szóló közlemény szerint nemzetbiztonságilag is fontos – IdomSoft Zrt. államosításában is. Az ügylet 1,3 milliárd forintjába került az államnak.

Both nemcsak a NISZ elnökeként, de két éve miniszteri biztosként is jelentős szerepet játszik az állami infokommunikáció átszervezésében. Fellegi 2011. július 1-től azzal bízta meg, hogy dolgozza ki a teljes állami intézményrendszert lefedő új hálózati szolgáltatási konstrukciót, azaz segítse elő a teljes kormányzati IT átszervezését. A kinevezéséről szóló közlemény szerint a Magyar Posta, az Magyar Villamos Művek, a NISZ, a MÁV, az Állami Autópálya Kezelő, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ egyes feladatköreit hangolja össze. (A MediaNet konferencia programja szerint az NFM miniszteri biztosa is előad majd október 3-án, de itt személy nincs megnevezve, csak annyi, hogy "felkérés alatt".)

Pár hónappal kinevezése után az egyik, nem különösebben aktív fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, mely szerint az állami elektronikus ügyintézés nagy sávszélességű, védett infrastrukturális hátterét, az úgynevezett Nemzeti Gerinchálózatot 2012-től nem a Magyar Telekom cége, hanem az állami MVM üzemelteti majd az optikai hálózatán keresztül. Ugyanakkor a javaslat szerint a NISZ lett lényegében a rendszergazda, ő biztosítja az infokommunikációs szolgáltatásokat a központi kormányzati és területi közigazgatási szerveknek, az állami szolgáltatóknak. (A ötlet nem volt új, a korábbi kormányok is foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy ne egy magáncégtől béreljék az infrastruktúrát, hanem állami cégek rendszerét vegyék igénybe, mert így olcsóbban kihozható.)

Kormányzati források szerint a tervezet előkészítőit a Both körül dolgozó szakértők között kell keresni. Pár hónappal később, 2012 februárjában az MVM megalapította az MVM Net nevű cégét. Ez a társaság honlapja szerint a gerinchálózat szabad kapacitásait kihasználva biztosít távközlési szolgáltatásokat kormányzati és üzleti ügyfeleknek. Az MVM Net igazgatóságát a kezdetektől Both irányítja.

Mindent túlélt

A miniszteri biztos eredetileg fél éves feladatkörét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan meghosszabbította. Miközben a tárca több hírközlési, infokommunikációs vezetőjét – köztük magát az államtitkárt – leváltották, Both Fellegi távozása, és Németh Lászlóné érkezése után is maradhatott. Később ő kapta meg a speciális vasúti kommunikációs rendszer, a 900 kilométeres pályaszakasz menti GSM-R kiépítésének koordinálását is. (A tenderen egy hete hirdettek győztest: egy olyan konzorcium győzött, melyben az MVM egyik leányvállalata az egyik tag.) A kormány honlapja szerint a miniszteri biztos végzi - a komoly nehézségekkel és fennakádásokkal indult - elektronikus útdíjrendszer „bevezetési időszakával kapcsolatos feladatok koordinációját” is.

Rá érdemes figyelni 

„A média- és sajtóügyeket lezártuk” – mondta a hvg.hu-nak egy, a területet ismerő kormánypárti szakpolitikus. A képviselő arra utalt, hogy az NMHH élére került Karas Monika – aki korábban a Magyar Nemzet és a Hír Tv jogászaként dolgozott – személyénél fontosabb, hogy ki igazgatja majd a hírközlési területet a hatóságnál, ki kapja meg Mátrai feladatkörét.

Kormányzati forrásaink szerint Bothot sokra tartják, őt tekintik az állami mobilszolgáltató egyik szorgalmazójának. Információink szerint a Fidesz környezetébe tartozó szakemberek között első perctől nem volt egyetértés, hogyan kéne felépíteni és a piacon helyzetbe hozni az új mobilszolgáltatót. Úgy tudjuk, Fellegi – Bothoz hasonlóan – maga is támogatója volt az ötletnek, de a megvalósítás módjával nem értett egyet.

A mobilszolgáltatók berágtak
©

A Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank 2012 elején létre is hozta az új szolgáltatót, de az MVM még a cég megalapítása előtt jelezte, a legfontosabb elemet, a távközlési hálózatát nem fogja apportálni, ez a Both elnökölte MVM Net-ben marad. Egy kormányzati forrás szerint maga Fellegi sem volt igazán segítőkész a jogalkotással, ezért kellett végül rendeletalkotási jogot adni az NMHH elnökének. Végül az ügy ezen a jogi banánhéjon csúszott el. A piacon lévő három cég – Magyar Telekom, Vodafone, Telenor – ugyanis a bíróságon megtámadta a frekvenciatendert: a mobilszolgáltatók arra hivatkoztak, hogy a kiíráskor hatályos volt az a kormányrendelet, mely leszögezte, állami tulajdonú cég nem nyerheti el azt a frekvenciát, amelyhez hozzájutott az állami vállalat. Az NMHH viszont ezt vitatta, és arra hivatkozott, hogy az eljárás közben megjelent a médiahatóság tiltást feloldó rendelete. Végül a bíróság a mobilcégeknek adott igazat, idén áprilisban pedig az állami konzorcium úgy döntött, amíg a piacra lépés lehetősége meg nem nyílik, a társaság nem végez tevékenységet, munkatársai nagy részét elbocsátotta.

Kormányzati forrásaink szerint a kormányban még mindig nem mondtak le a negyedik mobilszolgáltató elindításáról és ebben az NMHH-nál szerepet kaphat Both Zoltán. A televíziók digitális átállásával ugyanis felszabadul a 800 megahertzes frekvencia, továbbá a bírósági döntés következtében a 2011-ben kiírt frekvencisáv blokkjai is szabadon maradtak. Mátrai Gábor az utolsó sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet nem mondott le arról a negyedik szolgáltatóra vonatkozó terveiről. Ezért olyan frekvenciákat is értékesíteni kívánnak - jelentette be -, melyekkel egy új szereplő is fel tudja venni a versenyt a piacon lévőkkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Eljárással fenyegeti Magyarországot Brüsszel az e-útdíj miat

Az Európai Bizottság a múlt hónapban arról a véleményéről tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós joggal – tájékoztatta szerdán az MTI-t Helen Kearns, a közlekedési kérdésekben illetékes EU-biztos, Siim Kallas szóvivője.

M. László Ferenc Itthon

„Dezertáló titkosszolga" okozott belső zavart a médiahatóságnál?

Két jelentős fordulat is történt az új médiahatósági elnök kinevezése után. Kommandós akció keretében fogták el Szalai Annamária volt főtanácsadóját, majd pár héttel később távozott a hatóságtól a második ember, a frekvenciaügyekkel foglalkozó Mátrai Gábor. Az ügyre rálátó források nem tudták megmondani, hogy a két ügy bármilyen formában összefügg-e, de azt elismerték, a két vezető között volt kapcsolat. A hvg.hu úgy tudja, a volt főtanácsadó a nemzetbiztonság embere volt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megszegte a szolgálatok szigorú szabályait.

hvg.hu Tech

Súlyos pofont kapott a negyedik mobilszolgáltató

A három magyarországi mobilszolgáltató számára kedvező döntést hozott ma kora délután a Fővárosi Bíróság, melynek értelmében továbbra sem veheti használatba a negyedik mobilszolgáltató azokat a frekvenciákat, melyekhez a téli aukción jutott hozzá - írja a HWSW.

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás