szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány és a főváros győzedelmeskedett a kerületi fideszes polgármesterekkel vívott legújabb csatában: az Országgyűlés hétfőn kora este elutasította azt a módosító indítványt, amely a fővárosi önkormányzat helyett a kerületek határozzák meg, mely közterületeken nem kívánnak hajléktalanokat látni. A belháború következtében szokatlan dolog történt: kilenc kormánypárti képviselő a többséggel szemben szavazott.

A szabálysértési törvény módosítása – amelynek módosító indítványairól szavaztak hétfőn – lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok hajléktalanmentes zónákat jelöljenek ki, és a mégis ott tartózkodó hontalanokat aztán a közterület-felügyelők megbírságolják (aki pedig nem fizet, annak büntetését közérdekű munkára, végső soron pedig elzárásra változtatják). Ez a felpuhított változata annak a korábbi rendelkezésnek, amely általában büntetni rendelte a közterületen élést, de az Alkotmánybíróság tavaly novemberben megsemmisítette.

©

A törvényjavaslat a fővárosi önkormányzatot hatalmazná fel arra, hogy Budapesten kijelölje a hajléktalan-mentes zónákat. Papcsák Ferenc, Riz Levente, Wintermantel Zsolt, Kovács Péter és Ughy Attila és Vas Imre (előbbiek kerületi polgármesterek, utóbbi alpolgármester) azt javasolták, hogy kerüljön ki a szövegből az a kitétel, hogy „a főváros tekintetében a fővárosi önkormányzat” jogosult a kijelölésre, amivel gyakorlatilag a kerületi önkormányzatokhoz került volna ez a jog. Valódi indoklás helyett csak azt írták: „semmi nem indokolja”, hogy a főváros hatáskörébe tartozzon a „tiltott közterület” kijelölése.

A javaslat valószínűleg meglepte a kormánypártokat. Az előterjesztő Belügyminisztérium nem értett vele egyet, a bizottságok pedig össze-vissza szavaztak: az alkotmányügyi és az önkormányzati bizottság támogatta, míg a honvédelmi, az emberi jogi és az ifjúsági bizottság elvetette. A kormány végül nem támogatta az elfogadását, így a hétfői szavazáson 37 jobbikos és egy független mellett csak a hat előterjesztő, illetve Kulcsár József, Tóth Gábor fideszes és Bús Balász KDNP-s képviselő szavazott igennel. A kormánypártiak többsége nemmel szavazott, ahogy az LMP és a függetlenek zöme is. A szocialisták tartózkodtak.

A csörtének ezzel még nincs teljesen vége, történt már olyan ebben a ciklusban, hogy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal épp az ellenkezőjére fordítottak egy javaslatot. Végső döntés a jövő héten várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

Vádat emelhetnek több civil szervezet ellen, mert az embercsempészekkel egyeztetve mentettek menekülteket

Vádat emelhetnek több civil szervezet ellen, mert az embercsempészekkel egyeztetve mentettek menekülteket

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől